Novi uspjeh LNG terminala u Omišlju: prvi „small scale“ LNG pretovar u Sredozemlju

Na terminalu za ukapljeni plin (LNG) u Omišlju na otoku Krku prošli je tjedan uspješno izvedena složena operacija –  tzv. ponovni pretovar ukapljenog prirodnog plina (re-loading) s FSRU broda LNG Croatia na manji brod za prijevoz ukapljenog prirodnog plina. Radi se o prvom small scale LNG pretovaru na Sredozemlju što Hrvatsku čini predvodnicom na tržištu pružanja ove usluge, navodi se na službenom portalu tvrtke LNG Hrvatska.

Naime, ukapljeni prirodni plin ovoga puta nije uplinjen i transportiran s terminala u plinski transportni sustav Republike Hrvatske, već je pretovaren na manji brod (Avenir Accolade kapaciteta 7000mᶟ) koji se po završetku pretovara uputio prema talijanskom terminalu na otoku Sardiniji. Time je Hrvatska dobila mogućnost trgovanja ukapljenim prirodnim plinom i morskim putom.

Ovaj, potpuno novi poslovni model, otvara brojne mogućnosti u sektorima turizma i gospodarstva jer se njime omogućava tzv. bunkering, mogućnost primanja i punjenja drugih brodova ekološki prihvatljivijim pogonskim gorivom – ukapljenim prirodnim plinom, a čime se znatno smanjuju emisije ispušnih plinova te štetni utjecaj brodarstva na okoliš.

Zaključno, novom dodatnom uslugom, Terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku nastavlja potvrđivati svoju važnost na energetskoj karti Europe, navodi se u priopćenju tvrtke.

 

Komentari

komentar





You may also like