Novi uspjeh u zaštiti hrvatskog mora: nova domaća plovila za nadzor ribarstva

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je službe i ovlaštene osobe za nadzor i inspekciju morskog ribarstva na području Republike Hrvatske, javlja portal Pomorac.hr.

https://pomorac.hr/2021/06/18/sluzbe-za-nadzor-morskog-ribarstva-u-republici-hrvatskoj/

Za potrebe ribarske inspekcije tijekom 2019. godine ministarstvo poljoprivrede nabavilo je dva službena plovila za nadzor morskog ribarstva na temelju javne nabave provedene u 2018. godini. U cilju jačanja kontrole ribarstva na moru, Ministarstvo poljoprivrede predložilo je suradnju s Ministarstvom obrane RH i Ministarstvom financija u vidu nabave službenih plovila za nadzor i inspekciju morskog ribarstva.

Slika 1: pomorac.hr

Prema Zakonu o morskom ribarstvu, osim ribarske inspekcije Ministarstva  poljoprivrede, između ostalih, kontrolu vrše i ovlaštene osobe Ministarstva obrane RH – Obalna straža  i Ministarstva financija – Carina.
Ministarstvo poljoprivrede predmetna je plovila nabavilo putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske u razdoblju od 2014.-2020. godine te se od ukupne vrijednosti troškova nabave 70% financiralo iz europskih, a 30% iz državnih sredstava.

Dva su plovila dana na korištenje Ministarstvu obrane RH- Obalnoj straži, a četiri plovila na korištenje Ministarstvu financija – Carinskoj upravi i to na razdoblje od 5 godina s ugovornom obvezom korištenja za kontrolu i nadzor morskog ribarstva najmanje 60% od ukupnog vremena korištenja godišnje za vrijeme ugovorne obaveze

Slika 2: pomorac.hr

Tehničke karakteristike službenih plovila za nadzor morskog ribarstva – Olimp VHB-M46 –

Nakon predstavljanja službi za nadzor morskog ribarstva, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede objavljujemo detaljne tehničke karakteristike ovih impresivnih plovila.
Slika 3: pomorac.hr

Tehničke karakteristike službenih plovila predstavio nam je nadzorni inženjer gradnje i opremanja Marko Košuljandić kao osoba zadužena za tehničko savjetovanje i nadzor ispravnosti službenih plovila Ministarstva poljoprivrede.

Službena plovila za nadzor morskog ribarstva su projektirana, izgrađena i certificirana kao brodice, prema projektnoj kategoriji B uz primjenu ocjene sukladnosti modula F (B+F) te su izrađena za plovidbu po stanju mora 5.

Plovila su izrađena od kompozitnih materijala stakloplastike ojačanom armidnim vlaknima kevlar, tehnologijom vakuumske infuzije te Hypalon/neopren zračnih komora podijeljenih u njih 20. Ocjenu sukladnosti i certifikaciju proveo je Hrvatski registar brodova. Gradnja se odvijala u Puli i Šibeniku, a uz Olimp nautiku d.o.o. iz Pule plovila su opremale i gradile tvrtke Capax d.o.o. i Brodoservis Tanfara iz Šibenika, Meridian projekt d.o.o. iz Zagreba, Jarušica d.o.o. iz Murtera, Teknoxgroup Hrvatska d.o.o. iz Dugopolja i Kinox d.o.o. iz Pule.

Na plovilima su provedena kompletna tehnička ispitivanja rada svih sustava te testiranje maritimnih i operativnih sposobnosti u plovidbi po svim stanjima mora uključujući gornju granicu stanja mora 5.

Slika 4: pomorac.hr

Također, u proizvodnom procesu kontrolirani su i testirani materijali i otkivi uzoraka trupa na mehanička i kemijska ispitivanja koja je provodio Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba. Napravljena su i bazenska ispitivanja te izrada proračuna vertikalnih akceleracija koje je izradio Brodarski institut. Sva ispitivanja i kontrole izvršene su prema postavljenom zahtjevu Naručitelja.

Plovila su u potpunosti opremljena za višednevni boravak na moru za 4 osobe, a opremljena su najmodernijim sustavima i opremom. Sva oprema i uređaji na plovilima sukladni su važećim normama i standardima u brodogradnji.

Plovila su pogonjena s dva unutar brodska diesel motora Caterpillar C 7.1 marine ukupne snage 1020 HP te s dva water jet propulzora Castoldi Turbo drive. Strojarnica je cijelo vrijeme nadzirana kamerom čija se slika prikazuje na navigacijskoj konzoli.

Konfiguracija motora predviđena je za radnu upotrebu, to jest predviđena je za godišnji rad do 1000 sati. Jamstvo na motore je 5 godina, a na trup, nadgrađe i zračne komore jamstvo je 10 godina. Uz glavne motore i propulziju, plovilo je opremljeno pramčanim potisnikom (Bow thrusteromQuick snage 6 kw te generatorom za struju Fischer Panda snage 6,4 kw.

Plovila su opremljena najmodernijim navigacijskim i radarskim sustavima Simrad. To uključuje 3 multifunkcionalna 16” ekrana s elektronskim kartama, Open area radar snage 10kw, 2 multifunkcionalna ekrana za kontrolu navigacijskih podataka te s vanjsku antenu i monitor za prikaz podataka. Ima i globalni navigacijski satelitski sustav, autopilot, VHF radio stanice, AIS sustav, dvije sonde za prikaz dubine i konfiguracije podmorja.

Na plovilima je ugrađen termovizijski sustav FLIR za dnevno/noćno snimanje, a koje je posebno važno kod zadaća traganja i spašavanja na moru jer ima opciju detekcije i praćenja plovila na udaljenosti od 3NM te detekciju čovjeka u moru na udaljenosti 1 NM. S obzirom na termalni prikaz za noćnu vožnju termovizijski sustav FLIR posebno povećava sposobnosti i sigurnost plovidbe u noćnim ili lošim vremenskim uvjetima.

Unutrašnjost plovila opremljena je klimatizacijom te odvojenim sustavom za grijanje u svim prostorijama. Salon i kormilarnica čine jedinstven prostor u kojem su smješteni navigacijska konzola te radni stol koji se po potrebi pretvara u dodatni ležaj za jednu osobu.

Slika 5: pomorac.hr

Plovilo je opremljeno sa svim potrebnim uređajima i opremom za siguran rad i boravak na moru te standardima za ugodan i siguran boravak posade kod višednevnog boravka na moru.

Za razinu zadovoljstva novim plovilima upitali smo zapovjednika plovila Modrulj 2, gospodina Ivana Milutina. – ”Iznimno smo zadovoljni operativnim i maritimnim sposobnostima brodice te tehničkom potporom i suradnjom s Ministarstvom poljoprivrede.”, izjavio je.

Nakon ove detaljne prezentacije možemo zaključiti da je nabavkom ovih plovila izuzetnih tehničkih karakteristika i mogućnosti Hrvatska zasigurno pojačala razinu kvalitete u nadzoru mora i morskog ribarstva.

Komentari

komentar

You may also like