Novi veliki poraz Therese May, kojim je oborila rekord u neuspjesima britanskih vlada u parlamentu

Britanski zastupnici po drugi su put većinom glasova odbacili prijedlog sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, kojeg je predložila predsjednica vlade Theresa May.

Britanska vlada pod vodstvom Therese May pretrpila je drugi veliki poraz u donjem domu britanskog parlamenta od početka 2019. godine. Prema rezultatima glasovanja, održanog večeras, 12. ožujka, vladin prijedlog odbacio je 391 zastupnik, a 242 su bili za njegovo prihvaćanje. Radi se o velikom porazu Therese May (razlika u broju glasova i ovoga je puta velika na njenu štetu), zbog čega je ona izrazila „duboko žaljenje“.

„Duboko žalim zbog ove odluke, koju je danas usvojio ovaj dom. Ja nastavljam vjerovati kako je najbolji način izlaska Velike Britanije iz Europske unije izlaz u organiziranoj maniri. Sporazum, koji smo mi postigli, je najbolji i uistinu jedini od mogućih sporazuma“, kazala je premjerka, vidno potresena novim neuspjehom.

Naime, prethodno glasovanje o sporazumu o Brexitu u britanskom parlamentu završilo je s 230 glasova razlike protiv vlade, a današnje sa 149 glasova. Mala je to utjeha za čelnicu vlade Theresu May. Jer tim je dvama rezultatima njena vlada zauzela 1. i 4. poziciju na spisku najvećih poraza britanskih vlada u parlamentima te zemlje u čitavoj povijesti. 2., 3. i 5. mjesto zauzimaju vlade iz 1920.-ih godina, na čelu s premjerom Ramsayem Mac Donaldom, s porazima od 166, 161 i 140 glasova.

Je li EU kapitulirala pred V. Britanijom i hoće li to pomoći Brexitu?





Komentari

komentar





0 komentara

You may also like