Novi „veliki“ sukob na kinesko-indijskoj granici. Ima i mrtvih

Foto: indiandefencereview.com

Prije desetak dana na ovom smo portalu pisali o rastućoj napetosti u pojedinim, spornim pograničnim zonama na kinesko-indijskoj granici (vidi poveznicu ispod teksta). Tada smo izvijestili kako se tisuće kineskih i indijskih vojnika već nekoliko tjedana nalaze u stanju pune vojne spremnosti na tri do četiri fragmenta sporne granice. Radi se, između ostalog, o zoni rijeke Galwan i jezera Pangong-Tso u indijskoj regiji Ladakh.

A prema današnjem (16. lipnja) priopćenju indijske vojske, tijekom „snažnog sukoba“ s kineskim vojnicima u regiji Ladakh ubijen je jedan indijski časnik i još dva indijska vojnika. Radilo se o sukobu u noći s ponedjeljka na utorak, rečeno je u istom priopćenju. Ali, u ubrzo objavljenom novom priopćenju indijske vojske navedeno je kako je „žrtava bilo s obje strane“.

Međutim kinesko  Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako Pekingu „nisu poznate vijesti o eskalaciji na granici“, koje je dovelo do žrtava s indijske strane. Istodobno je pozvalo New Delhi da „ne poduzima jednostrane poteze i ne izaziva neprijatnosti“.





Američka agencija Associated Press navodi kako je „ovo prvi incident sa sličnim sukobima između dvaju azijskih divova od 1975.g., koji je doveo do pogibije vojnika.

U kinesko-indijskom graničnom sporu SAD stale na stranu Indije





 

 

Komentari

komentar

You may also like