Novi vojni sukobi Izraela i Palestinaca u Gazi: ugasila se jedina elektrana

Petnaest Palestinaca je ubijeno dok su izraelski zrakoplovi drugi dan gađali opkoljeni pojas Gaze, priopćilo je u subotu Ministarstvo zdravstva u Gazi. U valu izraelskih zračnih napada na obalnu enklavu poginulo je 15 ljudi, uključujući 5-godišnju djevojčicu, 23-godišnju ženu i zapovjednika palestinske oružane skupine. Sto dvadeset pet Palestinaca je ozlijeđeno, dodalo je ministarstvo u priopćenju. Borbe, koje su započele u petak izraelskim ubojstvom višeg zapovjednika Palestinskog islamskog džihada, približavaju se sveobuhvatnom ratu, piše Al Jazeera. Izrael napada stambena područja, ali tvrdi da gađa centre i uporišta militanata.

Zapovjednik iranske elitne Islamske revolucionarne garde (IRGC) rekao je da će Izrael platiti visoku cijenu za svoje najnovije napade na Palestince u Gazi, izvijestila je iranska IRNA

Brigade Al-Quds, vojno krilo pokreta Islamski džihad, objavile su da su gađale izraelske gradove i vojne lokacije s brojnim raketama i minobacačkim granatama. “Brigade Al-Quds gađale su Tel Aviv, zračnu luku Ben Gurion, Ashdod, Beershebu, Ashkelon, Netivot i Sderot sa 60 projektila kao odgovor na izraelsko bombardiranje Gaze”, objavila je skupina na svom Telegram kanalu. Grupa je svoju operaciju nazvala “Polje jedinstva”.

Jedina elektrana u Gazi rekla je da će prestati s radom u podne (09:00 GMT) zbog nedostatka izvora goriva. U priopćenju je tvrtka za distribuciju električne energije u Gazi naglasila da će gašenje utjecati na sve vitalne objekte i kućanstva u pojasu, pogoršavajući humanitarnu situaciju. “Elektrana u Gazi prestala je (raditi) zbog nestašice goriva”, rekao je Mohammed Thabet, glasnogovornik elektroenergetske kompanije. Iz tvrtke su pozvali sve relevantne da hitno interveniraju i omoguće ulazak pošiljki goriva potrebnog za rad elektrane. Dizel za elektranu obično se kamionima doprema iz Egipta ili Izraela, koji drže blokadu enklave od 2007. Prema podacima UN-ove humanitarne agencije OCHA, 2.3 milijuna stanovnika Gaze ima redovite nestašice struje, a prošli tjedan dobili su u prosjeku samo 10 sati struje dnevno.

Komentari

komentar





You may also like