Novi zapovjednik NATO snaga u Afganistanu

Misija NATO saveza u Afganistanu „Odlučna potpora“, dobila je 2. rujna svog novog zapovjednika, američkog generala Scotta Millera (r. 1961. g.). On je na toj dužnosti zamijenio američkog generala Johna Nicholsona.

Na svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti, održanoj u afganistanskom glavnom gradu Kabulu, general Scott Miller je izjavio kako mu predstoji donošenje strogih odluka. Da bi se osigurale pretpostavke za političku pomirbu u zemlji, nužan je vojni pritisak – kazao je Miller.

Iskusni američki general, koji je obnašao najodgovornije dužnosti unutar američkih oružanih snaga (između ostalog je i bivši zapovjednik US military’s Joint Special Operations Command)   zapovijedat će s ukupno 16 tisuća vojnika NATO saveza, razmještenih u toj srednjoazijskoj državi, već desetljećima razdiranoj unutarnjim ratnim sukobima i terorizmom. Mirotvorna misija „Odlučna potpora“ počela je 2015.g., zamijenivši 13-ogodišnju vojnu misiju Međunarodnih snaga za potporu sigurnosti Afganistana (ISAF), u sastavu koje je bilo oko 130 tisuća vojnika i časnika NATO saveza.

Podsjećamo: u Afganistanu je nova američka administracija sada svoje napore usmjerila na iznalaženje okvira za pomirbu vlade u Kabulu s talibanskim pokretom, daleko najutjecajnijom vojnom i političkom snagom na afganistanskom terenu, koja trenutačno nadzire preko 50% ukupnog državnog teritorija. Jer već je odavno jasno kako vojnog riješenja afganistanskog sukoba nema i da je sve poteze potrebno usmjeriti na iznalaženje njegovog političkog riješenja. U tom ćemo smislu, vjerojatno, vrlo brzo vidjeti što znače današnje riječi novog i iskusnog američkog generala o  „nužnosti vojnog pritiska“ za stvaranje pretpostavki za pomirbu. Jer vojni pritisak ISAF-a i NATO snaga na afganistanske radikalne islamiste kontinuirano traje od početka 2002. godine.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like