Novi Zeland će doživotno zabraniti kupovinu duhana novim generacijama

Novi Zeland će doživotno i potpuno zabraniti prodaju duhana svojoj sljedećoj generaciji, u pokušaju da postepeno potpuno ukine pušenje u zemlji. Svatko rođen nakon 2008. neće moći kupiti cigarete ili duhanske proizvode tijekom cijelog života, prema zakonu koji bi trebao biti donesen sljedeće godine. “Želimo osigurati da mladi nikada ne počnu pušiti”, rekla je ministrica zdravstva dr. Ayesha Verall, prenosi BBC.

Ovaj potez dio je sveobuhvatnog suzbijanja pušenja koje je u četvrtak objavilo novozelandsko ministarstvo zdravlja. Liječnici i drugi zdravstveni stručnjaci u zemlji pozdravili su reforme, koje će smanjiti pristup duhanu i ograničiti razinu nikotina u cigaretama. “To će pomoći ljudima da prestanu ili prijeđu na manje štetne proizvode, te će smanjiti vjerojatnost da mladi ljudi postanu ovisni o nikotinu”, rekla je profesorica Janet Hook sa Sveučilišta Otago.

Ovim potezom Novi Zeland postaje zemlja koja se najoštrije bori protiv konzumacije duhana, uz Butan gdje je već potpuno zabranjen.

Potez je prouzrokovao različite reakcije. “Mislim da je to stvarno dobar potez”, rekao je jedan čovjek novinskoj agenciji Reuters i tvrdi: “Trenutno ima puno djece koja hodaju okolo s tim cigaretama u ustima. Pitamo se kako nabavljaju ove proizvode”. Drugi prolaznik je ustvrdio da će iduće generacije moć uštedjeti više novaca. Međutim, drugi su upozorili da bi ovaj potez mogao stvoriti crno tržište duhana, nešto što se u službenoj izjavi o utjecaju ministarstva zdravlja također priznaje, napominjući da će “carini trebati više resursa za provedbu granične kontrole”. 

Trenutačno puši 13% odraslih stanovnika Novog Zelanda, a stopa je mnogo veća među autohtonim Maorima, gdje se penje na gotovo trećinu. Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda kaže da pušenje uzrokuje svaki četvrti tumor i ostaje vodeći uzrok smrti koje se može spriječiti za oko pet milijuna stanovnika. Duhanska industrija je već više od desetljeća na meti zakonodavaca koji su sve stroži u suzbijanju pušenja.

Komentari

komentar





You may also like