Novi Zeland: Vrhovni sud u odluci koja je presedan odobrio izručenje Kini

Političari diljem zapadnih demokracija zabrinuti su odlukom novozelandskog Vrhovnog suda da dopusti izručenje Kini. Najviši sud je rekao da se slaže s kineskim uvjeravanjima da će stanovnik Novog Zelanda, Kyung Yup Kim, imati pošteno suđenje u Kini pod optužbom za ubojstvo. Čelnik oporbene stranke ACT-a David Seymour nazvao je odluku Vrhovnog suda “potpuno pogrešnom”. “Ako ozbiljno misle da će osoba dobiti pošteno suđenje u zemlji koju vodi Komunistička partija Kine, onda sanjaju”, rekao je, prenosi ga novozelandski Stuff.

Seymour je pozvao zastupnike da odgovore na presudu Vrhovnog suda i rekao da je zabrinjavajuće da odluka o izručenju Kini nije izazvala veću zabrinutost političara i Vlade. Budući da je Vrhovni sud otvorio put za izručenje, sada je na ministru pravosuđa Krisu Faafoiju da odluči hoće li dopustiti ili zaustaviti izručenje.

Presuda Vrhovnog suda izazvala zabrinutost i u drugim zapadnim parlamentima. Međuparlamentarni savez za Kinu (IPAC), koji uključuje političare iz zemalja poput Švicarske, SAD-a i UK-a, kao i predstavnike EU-a, navodno razmatra treba li se službeno usprotiviti toj odluci. IPAC uključuje dvoje supredsjedatelja iz Novog Zelanda. Grupa sebe opisuje kao “međunarodna međustranačka skupina zakonodavaca koja radi na reformi načina na koji demokratske zemlje pristupaju Kini”.

Ministar vanjskih poslova Nanaia Mahuta rekao je da je pitanje zapravo “pravna stvar” za koju je, u konačnici, odgovoran ministar pravosuđa. Osumnjičeni Kim, koji ove godine navršava 47 godina, rođen je u Južnoj Koreji, ali se preselio na Novi Zeland 1989. godine s 14 godina i tamo ima stalno državljanstvo. Živi s obitelji i dvije kćeri. Kina ga sumnjiči da je ubio mladu ženu Peiyun Chen tijekom posjeta Šangaju u prosincu 2009., a u svibnju 2011. je Peking zatražio njegovo izručenje. Zahtjev je uključivao jamstvo da, ako bude osuđen, neće dobiti smrtnu kaznu. Kim odbacuje optužbe. Političar Seymour je rekao da Novi Zeland mora zauzeti jasan stav o ovom slučaju, te upozorio da očekuje da će zahtjevi za izručenjem Kini postati sve češći.

Rekao je da su bliske ekonomske veze Novog Zelanda s Kinom, s dvosmjernom trgovinom koja prelazi 32 milijarde dolara godišnje, učinile Novi Zeland ranjivim na inozemne zahtjeve KPK. Analitičari tvrde da je Kimov slučaj zapravo probni slučaj koji će postaviti međunarodni presedan za “ekonomske kriminalce” koje Kina želi, a koji bježe, među ostalim, u Novi Zeland. Jedna od glavnih briga IPAC-a je da će Kina nastojati doći do ljudi koji su prekršili njihove zakone koji “cenzuriraju” kao što je Zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga. Zagovornici ljudskih prava, poput Amnesty Internationala, kažu da zakon ovlašćuje Kinu da zatvori svakoga tko nudi političke izjave koje nisu u skladu s vrijednostima i ambicijama KPK. Zakon uključuje odredbe o cenzuri medija i odnosi se na ljude koji nisu nužno u Hong Kongu.

Komentari

komentar





You may also like