autor Srđan Vrančić

NOVINARI ZA ZAŠTITU OKOLIŠA ’Edukacijom i odgojem za okoliš protiv klimatskih promjena i onečišćenja prirode’

Velebitska degenija, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode objavljen u protekloj godini dodijeljena je po 22. drugi put u Novinarskom domu u Zagrebu. U kategoriji radijskih priloga za emisiju Europa dossier objavljenu na 1. programu Hrvatskog radija, dobitnica nagrade je Ana-Bella Leikauff. Novinarka je to koja je na poziv finske vlade boravila u Helsinkiju i okolici gdje je snimila reportažu o razrađenim planovima i provedbi recikliranja otpada i cirkularne ekonomije u Finskoj te stvaranju tržišta za sekundarne sirovine u cilju borbe protiv klimatskih promjena.

Klimatskim promjenama bavi se i reportaža Sudbina nordijskih ledenjaka, objavljena u hrvatskom izdanju časopisa National Geographic, a koja je proglašena najboljom u kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu. Reportaža autora teksta i fotografija Roberta Kakarigija govori o ubrzanom otapanju ledenjaka u Norveškoj i Švedskoj kao jednom od najočitijih fenomena klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja planeta.

Energetska niskougljična tranzicija u kontekstu ublažavanja klimatskih promjena bila je tema više prijavljenih radova na ovogodišnji natječaj za Velebitsku degenija, što je u svom obraćanju na dodjeli nagrada ustvrdio i član Uprave HEP-a Petar Sprčić, izrazivši uvjerenje da će idućih godina ta tema biti sve zastupljenija, kao i sve druge teme koje se tiču okoliša i održivog razvoja.

“Nadam se da ćete vi koji danas dobivate nagradu, kao i vaše kolegice i kolege, i nadalje ustrajati u radu na tom sve važnijem i izazovnijem području”, rekao je Sprčić.


O stanju hrvatskog podmorja izvijestili su i nagradu osvojili, Sanja Čatipović za reportažu Pomor periski u Jadranu, objavljenu u emisiji Potraga na RTL Televiziji te priznati splitski fotograf i ekolog Srđan Vrančić koji je nagradu osvojio u kategoriji fotografija-reportaža za fotografiju podmorja u Ekološkoj akciji Think Green 2019 na otoku Visu.

Čatipović je na zanimljiv način gledateljima ukazala na brzo nestajanje zaštićene, ujedno najveće i najugroženije školjke Jadrana i Mediterana – periske te nedvosmisleno ukazala na to da se Jadran mijenja i uništava nerazumnim gradnjama.
S druge strane, Vrančić je nagrad osvojio serijom kvalitetnih i dramatičnih fotografija snimljenih prilikom ronilačke akcije čišćenja podmorja kod Visa, koja je objavljena u fotoreportaži u Slobodnoj Dalmaciji i na internetu.

Svi dobitnici nagrada u svojim su govorima zahvale redom isticali važnost edukacije i odgoja za okoliš bez kojih nećemo moći mlade naraštaje osposobiti i motivirati za borbu protiv klimatskih promjena i onečišćenja prirode.

Godišnju nagradu za najbolje novinarske radove u zaštiti okoliša Velebitska degenija, pokrenuli su 1998. godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je 2016. godine naslijedila druga članica HEP grupe – HEP Opskrba. Umjesto tradicionalne dodjele na Dan planeta Zemlje 22. travnja, ovogodišnja je svečanost, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, održana 6. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša.

Komentari

komentar

You may also like