Novine Novaja Gazeta Europa osvanule na kioscima u Latviji

Prognani novinari neovisnog ruskog lista Novaja Gazeta – koji je obustavio rad nakon što je dobio upozorenja ruskih vlasti – pokrenuli su novu publikaciju u Latviji, piše Radio Liberty. Pilot izdanje novog ruskog neovisnog dnevnog lista stiglo je na kioske u Latviji i za Dan pobjede u Rusiji, 9. svibnja svjedočit će da Moskva nije uspjela ušutkati neovisno novinarstvo, izvještava France Presse.

Novaja Gazeta, čiji je glavni urednik dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov, objavila je krajem ožujka da više neće izlaziti na internetu i u tiskanom izdanju u Rusiji sve dok se ne završi intervencija u Ukrajini i dok Kremlj nastavi sa zaoštravanjem stava prema kritičkim glasovima. Novi list pod nazivom Novaja Gazeta Europa “publikacija je koju su osnovali slobodni ruski novinari koji su pod prisilom napustili zemlju. Oni iznose svoje neovisno stajalište o ratu u Ukrajini i o događajima u Rusiji”, ističe nakladnik lista Rigas Vilni, druge najveće grupacije tiskanih medija u Latviji.

Kiril Martinov novi je direktor lista koji izlazi na ruskom i na latvijskom jeziku, a na kioscima se pojavila u petak. “Kada ruska propaganda pretvori 9. svibnja (dan pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945.) u svoj dan, Novaja Gazeta na kioscima biti će znak koji svjedoči da nas nisu uspjeli zatvoriti”, rekao je Martinov za latvijski javni radio. “Nadam se da će primjerci lista pronaći put do Rusije, makar ilegalno”, dodao je.

Naslovnice novog izdanja na latvijskom i na ruskom razlikovat će se, a sadržaj će biti isti. Donosit će svjedočenja o životu pod ruskom okupacijom u Hersonu i reportaže iz Harkiva i iz Buče. Budući raspored tiskanih poblikacija novog lista je neizvjestan. “Ako se našim čitateljima sviđa ono što radimo i podržavaju nas, razmotrit ćemo izdavanje tjednog tiskanog izdanja Novaja Gazeta”, rekao je Kiril Martinov, koji vodi novu publikaciju.

Ruske vlasti pokrenule su ogromnu akciju protiv neovisnih medija nakon odluke predsjednika Vladimira Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu. Meduza, još jedna nezavisna web stranica s vijestima, radi u Rigi od 2014. kako bi izbjegla kontrolu ruskih vlasti.

Komentari

komentar
You may also like