Novo etničko nasilje u Etopiji: više od 200 žrtava pokolja

Broj ubijenih u pokolju na zapadu Etiopije koji se dogodio u srijedu narastao je na 207, objavili su u petak dužnosnici.

Amnesty International (AI) je u četvrtak javio o 103 ubijena civila, pripadnika naroda Amhara, Oromo i Shinasha koja su vatrenim i hladnim oružjem napali pripadnici druge etničke skupine.

Predsjednik Abiy Ahmed pripadnik je naroda Oromo koji je najbrojniji u Etiopiji.

Ured okruga Bulen u regiji Benishangul Gumuz proslijedio je fotografiju groba u kojem su zakopani svi civili zajedno.

Oko 42 muškaraca koji su sudjelovali u napadu su ubijena, priopćila je regionalna vlada, dodajući da je pet lokalnih dužnosnika pritvoreno.

Napetosti između različitih etničkih skupina pojačane su dolaskom na vlast premijera Abija Ahmeda 2018.





Abiyeva Stranka prosperiteta, panetiopski pokret osnovan prije godinu dana, pod pritiskom je političkih stranaka koje djeluju po etničkom ključu i traže veće ovlasti za svoje pokrajine.

Dok Abiy nastoji zaustaviti politički i etnički motivirano nasilje u više regija, etiopsko Nacionalno izborno povjerenstvo je u petak objavilo da će se u zemlji 5. lipnja 2021. održati parlamentarni izbori koji su trebali biti održani u kolovozu, ali su zbog pandemije covida-19 odgođeni.

Etiopija, druga najnapučenija afrička država i regionalna sila, ima federalni sustav i 10 pokrajinskih vlada od kojih mnoge imaju granične sporove ili se suočavaju s manjim nemirima.





Podsjetimo, etiopska vlada pokrenula je početkom studenog vojnu operaciju protiv pokrajine Tigraj te je zauzela glavni grad pokrajine Mekele, ali vođe Fronta za nacionalno oslobođenje Tigraja (TPLF), koji je dugo vremena bio najjača politička snaga u zemlji, poručuju da nastavljaju s borbom.

Etiopski premijer tvrdi da je operacija gotova, a pobunjenici da su srušili avion i vratili važan grad

Komentari

komentar

You may also like