Novo zaoštravanje: ruski general optužuje SAD za koordinaciju napada dronova na bazu „Hmeymim“ u Siriji

Ruski zamjenik ministra obrane, general-bojnik Aleksandar Fomin, izjavio je u četvrtak, kako je u jednom od velikih napada bespilotnim letjelicama (dronovima) na rusku zrčnu bazu „Hmeymim“ u Siriji sudjelovao i američki špijunski zrakoplov.

„Tada je istovremeno bilo poslano 13 bespilotnih letjelica, … navođeni su zajedničkim zapovjedništvom, a u to je vrijeme američki špijunski zrakoplov „Poseidon-8“ patrolirao iznad akvatorija Sredozemnog mora osam sati“, izajvio je Fomin u okviru svog govora na 8. Međunarodnom sigurnosnom forumu u Pekingu. Dodao je, kako se dronovima upravlja iz svemira i šalju im se informacije o tzv. rupama u koje oni moraju prodrijeti radi izvršenja zadaće.

Fomin je kazao kako su svi dronovi bili uništeni zahvaljujući suvremenim ruskim sustavima PZO, stacioniranim na teritoriju spomenute baze. Pri tom nije naveo kada je taj napad bio izvršen.

Podsjećamo: radikalne islamističke organizacije u Siriji s područja Idliba proteklih su mjeseci često vršile napade bespilotnim letjelicama na rusku bazu „Hmeymim“. Samo u kolovozu takvih je napada bilo 47. Nakon početnog iznenađenja takvim potezima terorista, pa i materjalnim štetama na zrakoplovima, Rusija je u bazu dopremila PZO sustave, prije svega Pancir 1 i 2, koji su joj dostatni za neutraliziranje takvih napada (jasno je da se dronovi takvog tipa neće uništavati sustavima S-400). Istovremeno je rusko Ministarstvo obrane u više navrata upozoravalo i pitalo se, kako je moguće da teroristi raspolažu dronovima sa suvremenim navigacijskim sustavima, sustavima ispaljivanja eksplozivnih sredstava i sl., tvrdeći kako je jasno da to oni sami ne mogu proizvoditi i da im ih jedino može dostavljati neka ozbiljna država.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like