maria

Novo zaoštravanje rusko-čeških odnosa: Moskva dala ultimatum

Češka vlada mora osloboditi ruskog državljanina Aleksandra Franchettija, koji je prethodno u Češkoj pritvoren na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Ukrajina, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

“Očekujemo da će češka strana što prije pustiti ruskog državljanina i dati odgovore na naše upite o razlozima i motivima njegovog pritvaranja. Pozivamo češku stranu da donese uravnoteženu odluku, ne dozvoljavajući da se ona politizira, a ne da je vode ukrajinske vlasti”, kazala je Zaharova.

Moskva očekuje da će se Prag suzdržati od novih koraka koji će pogoršati ionako napete odnose između dviju zemlja.

“Izjave pojedinih predstavnika čeških vlasti kako ovo što se događa nema veze s našim bilateralnim odnosima, nemoguće je nazvati drugačije nego licemjerjem … Željela bih naglasiti da će neprijateljski postupci protiv naših građana imati svoje posljedice. Koje? Mislim da će biti potrebno krenuti od konkretnog razvoja događaja”, izjavila je Zaharova.

Podsjećamo: Aleksandra Franchettija, ruskog državljanina koji živi u Češkoj, 12. rujna privela je češka policija na zahtjev Ukrajine, koja ga optužuje za aktivno sudjelovanje u događajima na Krimu 2014. godine. Gradski sud u Pragu je 14. rujna odlučio Franchettija privesti zbog bojazni da bi mogao napustiti zemlju. Sada u istražnom zatvoru čeka odluku čeških nadležnih tijela o izručenju, a razmatranje ovog pitanja može potrajati oko godinu dana.

I bez ovog događaja rusko-češki odnosi na najnižim su razinama u svojoj povijesti. To je posljedica međusobnog protjerivanja velikog broja diplomata, kao rezultat čeških optužbi protiv Rusije iz proljeća ove godine, da je ona sudjelovala u eksplozijama privatnog skladišta oružja u Vrbetici 2014. godine, što Moskva kategorički odbija. Češka istražna tijela još uvijek nemaju konkretne dokaze za spomenutu tvrdnju ali na tome i dalje rade.





 

Komentari

komentar





You may also like