Novogodišnji poklon EU-i: Rusija i Ukrajina potpisale novi plinski ugovor!

Rusija i Ukrajina sinoć su potpisali sve sporazume vezano uz isporuke ruskog plina u Europu, izjavio je predsjednik ruske energetske tvrtke „Gazprom“ Aleksei Miller. Ugovor će na snagu stupiti s 1. siječnja 2020. godine. Rezultat je to petodnevnih pregovora koji su počeli prošloga četvrtka u glavnom gradu Austrije – Beču. Dvije su zemlje potpisle čitav niz dokumenata koji osiguravaju isporuke ruskog plina kroz ukrajinski plinovodni sustav od 1. siječnja iduće godine. Podsjećamo kako prethodni desetogodišnji ugovor istječe u utorak, 31. prosinca. Dakle, sporazum je potpisan gotovo u posljednji čas, a na bečkim pregovorima vodio se pravi boj za doslovno svaku riječ i za svaki zarez. Na kraju je sve završilo sretno i, moglo bi se slobodno reći – Moskva i Kijev Europskoj su uniji podarili najljepši novogodišnji poklon.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky izjavio je kako je ugovor potpisan na 5 godina i da će Kijev u tom razdoblju za usluge tranzita dobiti ukupno 7 milijardi dolara.

Podsjećamo: ukrajinska energetska tvrtka „Naftogaz Ukraina“ 27. prosinca potvrdila je prijam financijskih kompenzacija od strane „Gazproma“ u iznosu od 2,9 milijardi dolara koje su joj uplaćene toga istoga dana, temeljem odluke Stockholmskog arbitražnog suda u sporu s tom ruskom tvrtkom, a što je Zelensky proglasio „velikom pobjedom“. A jučer su Naftogaz i Gazprom postigli tzv. mirovni sporazum, prema kojemu se ukrajinska tvrtka odriče svih daljnjih potraživanja prema Gazpromu temeljem optužbi o kršenju anti-monopolnih pravila u iznosu od 7,4 milijarde dolara.

Novim ugovorom predviđa se osiguranje tranzita kroz ukrajinski teritorij za 65 milijardi m3 ruskog plina u 2020. godini, i po 40 milijardi m3 plina za godine 2021.-2024. Tranzit plina tijekom toga razdoblja naplaćivat će se prema fiksnoj cijeni.

Rusko-ukrajinski sporazum: tranzit plina za EU se nastavlja, potraživanja prestaju
 

Komentari

komentar

You may also like