Novoizabrani sastav njemačkog Bundestaga sastao se prvi put nakon izbora

Novoizabrani sastav njemačkog parlamenta održao je danas prvi sastanak u Bundestagu nakon izbora u rujnu, piše Euronews.

Očekuje se da će donji dom njemačkog parlamenta izabrati Bärbelu Bas iz Socijaldemokrata (SPD) kao novu predsjednicu i tako će naslijediti konzervativnog veterana Wolfganga Schäublea. SPD se pokazao kao najjača stranka na prošlomjesečnim izborima i nadaju se formiranju nove vlade u prosincu. SPD, Zeleni i pro-poslovna stranka Slobodni demokrati (FDP) otvorili su službene pregovore o koaliciji ranije ovog mjeseca, ali sve stranke su priznale da se suočavaju sa složenim zadatkom formiranja vlade.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je nazočila sastanku unatoč tome što više nije izabrana zastupnica. Predsjednik države Frank-Walter Steinmeier službeno će razriješiti dužnosti kancelarke Merkel i njezin kabinet, iako će od njih biti zatraženo da ostanu na “prijelaznoj” dužnosti dok se ne uspostavi nova vlada.

Vođa SPD-a i trenutni dokancelar Olaf Scholz smatra se da će zamijeniti Merkel i poslati blok unije desnog centra (CDU/CSU) u oporbu nakon 16 godina. Svih 736 novih zastupnika bilo je prisutno dok je Njemačka održala službenu konstituirajuću sjednicu za otvaranje saziva 20. Bundestaga. Među njima je bila i prva njemačka crna zastupnica, Awet Tesfaiesus, iz Zelenih. “Njemačkoj su potrebni samouvjereni parlamentarci”, rekao je danas Schäuble Bundestagu.

Komentari

komentar





You may also like