Novosti iz loše „krvne slike“ europske energetike

Sve nas više zabrinjava najavljeni ali i već započeti rast cijena na europskom, pa tako i hrvatskom energetskom tržištu. O njegovim uzrocima već smo ranije puno pisali na ovom portalu ali se u međuvremenu stanje nije promijenilo na bolje, a veliko je pitanje i hoće li uopće.

Naime, uoči početka sezone grijanja, koja je lani počela 11. listopada, Europa se suočava s velikim rastom cijena plina. Tako su u lipnju terminski ugovori (futures) za mjesec rujan na plinskom čvorištu TTF iznosili oko 316 dolara za 1000 kubičnih metara plina, da bi listopadske cijene već premašile rekordnih 660 dolara. Prema podacima od srijede, 8. rujna, troškovi listopadskih terminskih ugovora na TTF čvorištu u Nizozemskoj iznosili su nikad zabilježenih gotovo 662 dolara za 1.000 kubičnih metara „plavog energenta“.

Hoće li stanje popraviti očekivano skoro puštanje u rad ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2? Sasvim sigurno, odgovor je pozitivan. Međutim, hoće li to biti dovoljno da se zadovolje ukupne europske potrebe za plinom s obzirom na poluprazna podzemna skladišta i otežano pristizanje ukapljenog plina (LNG) koji i dalje radije zaobilazi europske terminala i žuri na azijska i južnoamerička tržišta jer se primarno rukovodi logikom profita teško je reći. O tome, kao nepoznanici, pisao je i američki Bloomberg, o čemu smo opširnije izvijestili u jučerašnjoj analizi na ovu temu.

Kako sada stoje stvari, spomenuti bi plinovod uskoro mogao početi s radom, barem njegova prva cijev – dovršena u lipnju. Naravno, sve će ovisiti o njemačkom regulatoru koji mora dati „zeleno svjetlo“ za početak rada. Ovdje je bitno naglasiti kako je ovih dana u potpunosti završeno i polaganje druge cijevi Sjevernog toka 2 čime je taj energetski projekt u građevinskom smislu u potpunosti završen.

Trenutačno je i dalje glavni opskrbljivač Europe ruskim prirodnim plinom plinovod Yamal-Europe, kojim se plin iz Zapadnog Sibira dostavlja preko Bjelorusije i Poljske do Njemačke i njenih plinskih čvorišta.

Prirodni plin europskom gospodarstvu i dalje je prijeko potreban, a da i ne govorimo o potrebama za grijanje kućanstava, usprkos strategijama i konkretnim potezima Bruxellesa vezanim uz energetsku tranziciju.

O tome svjedoči i izjava medijskog odjela njemačke energetske tvrtke Wintershall Dea (koja je i jedan od ulagača u projektu plinovoda Sjeverni tok 2), prema kojoj je ona uvjerena kako će pokretanje tog plinovoda dovesti do stabilnosti cijena energije u Europi.

“S obzirom na pad domaće proizvodnje, rastuću potrebu za uvozom, kao i ciljeve klimatske politike u EU, projekt Sjeverni tok 2 ojačat će konkurentnost europske industrije u smislu cijena energije, kao i u smislu sigurnosti opskrbe na srednji i dugi rok”, navedeno je u priopćenju za medije.

 

Komentari

komentar

You may also like