Nuklearni otpad curi u Washingtonu!

Jučer je američko Ministarstvo energetike objavilo kako iz spremnika curi nuklearni otpad u zemlju. Naime, oštećeni podzemni spremnik B-109 star je 75 godina i sadrži 460 000 litara radioaktivnog otpada. Ovaj spremnik jedan je od 149 starih spremnika u bivšem Hanford nuklearnom postrojenju u saveznoj državi Washington. U nekim od spremnika je “jedan od najopasnijih otpada što smo stvorili posljednjih desetljeća”- stoji u izjavi iz ministarstva, za CBS

Postrojenje je izgrađeno za vrijeme drugog svjetskog rata i u njemu se obogaćivao plutonij za nuklearno oružje. Plutonij iz ovog kompleksa koristio za atomsku bombu “Fat Man” koja je bačena na Nagasaki. Problem je što se ovaj kompleks nalazi doslovno uz jednu od najvećih i najbitnijih rijeka- rijeke Columbia.

Ovo nije prvi puta da curi radioaktivni otpad na tom lokalitetu. Već je 2013. bio takav problem. Iz spomenutog spremnika curi oko 13 litara dnevno. Nažalost, sumnja se da su i drugi podzemni spremnici u lošem stanju i da će počet propuštati opasni otpad.

Poruke o ozbiljnosti problema nevjerojatno su različite. Dok iz Ministarstva energetike tvrde da izljev nije velik i da “ne postoji opasnost za zdravlje niti za okoliš”, iz ureda za ekologije Državnog tajništva nešto su oprezniji. Kazali su kako je “tema ozbiljna” i kako je riječ o “radioaktivnom i opasnom otpadu” te pozvali na hitna ulaganja kako bi se sanirali ostali vremešni kontejneri. Gerry Pollet, tajnik jedne ekološke udruge, kazao je kako je riječ o otpadu koji će biti opasan idućih nekoliko tisuća godina i kako “ne postoji takva stvar kao što je mali izljev kada je riječ o visoko rizičnom nuklearnom otpadu.”

Komentari

komentar





You may also like