Nuklearni sporazum će morat čekati novu iransku vladu: direktor IAEA

U subotu počinje šesti krug pregovora u Beču između Zapada i Irana kako bi Iran ograničio proizvodnju nuklearnog naoružanja, a SAD zauzvrat uklonile sankcije ovoj zemlji bogate povijesti i kulture.

No, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grossi, ne polaže previše nade u skori dogovor. “Svi već znaju da će, u ovoj fazi pregovora, biti nužno čekati novu iransku vladu.”- kazao je u intervjuu za talijansku La Repubblicu

Iako će predsjednički izbori biti održani ovaj petak, novi predsjednik će preuzeti funkciju tek sredinom kolovoza. U zadnji čas su od izbora odustala dva kandidata, pa ih je sada pet. Veoma se razlikuju po pripadnosti političkom spektru: od onih koji žele širiti nuklearni program Irana i sukobiti se sa Zapadom, do onih koji žele zadržati status quo, pa do kandidata koji bi htio dubinski promijeniti teokraciju Irana.

Prema anketama najizgledniji pobjednici su Abdolnasser Hemmati (bivši bankar i umjereni kandidat) “tvrdo- linijski” Ebrahim Raisi iz sfere pravosuđa kojeg mnogi doživljavaju nasljednikom ajatolaha Ali Khamenei-ja, izvještava France 24.

Agencija IAEA ne sudjeluje direktno u pregovorima u Beču, ali vodi evidenciju o iranskom nuklearnom programu, vodi inspekcije i podnosi izvješća.

Komentari

komentar





You may also like