NYT: bivši čelnik Blackwatera i Trumpov saveznik Erik Prince slao je plaćenike Haftaru

Erik Prince, bivši čelnik i osnivač američke privatne vojne tvrtke Blackwater prekršio je UN-ov embargo na prodaju oružja zaraćenim stranama u Libiji slanjem oružja generalu Khalifi Haftaru, objavio je New York Times, pozivajući se na povjerljivi izvještaj UN-a.

Povjerljivi izvještaj uručen je Vijeću sigurnosti UN-a u četvrtak.

Izvještaj “otkriva kako je gospodin Prince rasporedio strane plaćenike, naoružane napadačkim letjelicama, topovnjačama te sa sposobnošću za kibernetičko ratovanje, u istočnu Libiju na vrhuncu glavne bitke u 2019”, piše New York Times.

Plaćenici, čiji je angažman koštao 80 milijuna dolara, planirali su i formiranje posebnog odreda koji bi ubijao određene zapovjednike libijske vojske.

Prince, bivši američki specijalac (Navy SEAL) osnovao je Blackwater, možda i najpoznatiju američku privatnu vojnu tvrtku koju je prodao skupini investitora 2010. Prince je bio veliki podržavatelj američkog predsjednika Donalda Trumpa, a njegov brat Betsy DeVos bio je Trumpov ministar pravosuđa.

Podsjetimo, Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju, koju podržavaju prvenstveno Turska i Katar, ratuje protiv snaga generala Khalife Haftara, kojega podržavaju Rusija (u Libiji se bore borci privatne kompanije Wagner), Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati. Otprilike u vrijeme navodnog Princeovog angažmana Haftarove su se snage opasno približile Tripoliju, pred kojim su zaustavljene, zbog turske podrške vladinim snagama.
New York Times piše, pozivajući se na navedeno izvješće UN-a, kako se Prince sastao s Haftarom u Kairu u travnju 2019., deset dana nakon početka ofenzive na Tripoli. Prince je zatražio 80 milijuna dolara za organizaciju plaćenika, dok je četiri dana nakon sastanka Trump javno podržao Haftara.

Međutim, Haftar nije bio zadovoljan “isporučenim” te je optužio 20 plaćenika (među kojima su Britanci, Australci, Južnoafrikanci i Amerikanac) da nisu isporučili obećane helikoptere Cobra američke proizvodnje. Plaćenici su već 29. lipnja napustili Libiju, stigavši brodom, nakon 40 sati putovanja, u Maltu.

Međutim, “ključni elementi plaćenićke misije”, navodi New York Times, ostali su u Libiji. To su tim za kibernetičko ratovanje i nekoliko napadnih letjjelica.

Komentari

komentar

You may also like