NYT: napad na iransko nuklearno postrojenje izvršio Mossad

Iran nastavlja s optužbama Izraela, kao krivca za nedjeljni incident u nuklearnom postrojenju Natanz i obećava osvetu, a iranska državna televizija prenosi današnju izjavu ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa.

“Cionisti se žele osvetiti našem napretku u (pitanju) ukidanja (američkih) sankcija (protiv Irana). Oni su javno izjavili da to neće dopustiti. Ali mi ćemo se osvetiti cionistima”, izjavio je iranski ministar diplomacije.

Iranske stavove o Izraelu kao krivcu potvrđuju i navodi pojedinih američki mediji.

Tako The New York Times piše, pozivajući se na izvor iz savezne administracije,  kako je eksploziju u nuklearnom postrojenju u Natanzu organizirao izraelski Mossad.

NYT je objavio članak o hakerskom napadu Izraela na iransko nuklearno postrojenje. Informacije su još uvijek fragmentarne, navodi taj medij,  ali autor članka tvrdi da je eksplozija u pogonu za obogaćivanje urana bila pažljivo planirana. Pozivajući se na obavještajne podatke, NYT uvjerava da Iran sada ostaje bez postrojenja najmanje 9 mjeseci. To je zadalo “ozbiljan udarac” njegovim mogućnostima u obogaćivanju urana.

Izvanredno stanje u spomenutom iranskom nuklearnom postrojenju zbilo  se 11. travnja, kada se  dogodila eksplozija koja nije kontaminirala okoliš. Iranski potpredsjednik Ali Akbar Salehi smatra kako je ono što se dogodilo je rezultat sabotaže i „nuklearnog terorizma” (vidi poveznicu ispod teksta).





 

Izrael indirektno priznao napade na Iran, Teheran optužuje Izrael za „nuklearni terorizam“





 

Komentari

komentar

You may also like