NYT: tehnološki divovi troše velike novce na lobiranje protiv regulacija u Bruxellesu

Prema pisanju New Yorka Timesa tehnološki divovi, suočeni sa sve češćim i većim kaznama u europskim zemljama zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja i narušavanja osobnih podataka, troše velika sredstva na lobiranje u Bruxellesu kako bi suzbili djelovanje regulatora.

“Silicijska dolina gradi moćnu industriju utjecaja u Bruxellesu koji ‘nikada nije vidjela ovakav novac’ potrošen na taj način”, tvrdi New York Times.

Irski je regulator u utorak kaznio Twitter s 550 tisuća eura zbog kršenja zakona o zaštiti podataka, dok je prošloga tjedna francuski regulator za zaštitu osobnih podataka (CNIL) kaznio Google sa 100 milijuna eura zbog kršenja francuske regulative o kolačićima (cookies). Riječ je o najvećem iznosu kojim je CNIL kaznio Google. I s druge strane Atlantika, gdje su regulative puno slabije, sve je više aktera koji smatraju da tehnološki divovi krše pravila tržišnog natjecanja. Tako je prošloga tjedna  Savezna trgovinska komisija (FTC) i 45 saveznih država podigli su odvojene tužbe protiv Facebooka zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja.

“U Europi tvrtke troše više nego ikad prije, zapošljavaju bivše vladine dužnosnike, dobro povezane odvjetničke tvrtke i konzultantske tvrtke. Financirali su desetke think tankova i trgovinskih udruženja, osigurali su akademska mjesta na vrhunskim sveučilištima diljem kontinenta i pomogli u objavljivanju industrijskih istraživanja drugih tvrtki”, piše New York Times.

Google, Facebook, Amazon, Apple i Microsoft objavili su kako su u prvoj polovici 2020. (zajedno) potrošili 19 milijuna eura na lobiranje u EU-u, što je jednako količini sredstava koja su potrošili za tu svrhu u cijeloj 2019., navodi New York Times

Komentari

komentar





You may also like