" /> NYT: Trump opet može pokrenuti pitanje izlaska SAD-a iz NATO-a | Geopolitika News

NYT: Trump opet može pokrenuti pitanje izlaska SAD-a iz NATO-a

Američki medij The New York Times u ponedjeljak, 14. siječnja, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, piše kako predsjednik Donald Trump ponovo može razmotriti pitanje izlaska Sjedinjenih Država iz NATO saveza, ukoliko ga ne zadovolji dinamika jačanja vojnih resursa ostalih njegovih članica.

Prema podacima tog medija, Trump je prošle godine nekoliko puta privatno izjavljivao o želji da povuče SAD iz NATO-a, a svoj stav tumačio rječima kako ne vidi smisla u postojanju saveza, kojeg je usporedio s „blatom“ za Sjedinjene Države.

Izvori, koji su dali te informacije NYT, izražavaju zabrinutost, da se sadašnji šef Bijele kuće može u bilo kojem trenutku ponovo vratiti takvoj ideji ukoliko mu se ne svidi dinamika povećanja izdataka za vojne ciljeve u zemljama članicama saveza.

Podsjećamo: u srpnju prošle godine na summitu NATO-a u Bruxellesu Trump je prijetio američkim partnerima izlaskom SAD-a iz saveza. Upozorio ih je na „teške posljedice“ ukoliko oni čim prije ne povećaju svoje vojne rashode.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like