O čemu je bliski Putinov suradnik Patrušev razgovarao u Indiji

Jučer smo izvijestili o dolasku tajnika ruskog vijeća sigurnosti (VS) Nikolaja Patruševa u Indiju s ciljem razgovora s najvišim dužnosnicima te zemlje. Sada donosimo kraći pregled onoga o čemu se protekloga dana razgovaralo u New Delhiju.

Najprije treba naglasiti da je Patruševa, koji je bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, osobno primio indijski premijer Narendra Modi što je potvrđeno u uredu za medije ruskog VS. Razgovarali su o širokom spektru pitanja rusko-indijske suradnje i brojnim međunarodnim problemima, a najviše o daljnjem razvoju „privilegiranog strateškog partnerstva između Rusije i Indije, uključujući produbljivanje političkog dijaloga na najvišoj i visokoj razini”.
Patrušev i Modi razmotrili su i mogućnost jačanja suradnje između Rusije i Indije u multilateralnim formatima, uključujući Šangajsku organizaciju – ŠO i BRICS, kao i razvoj bilateralne suradnje u trgovinskoj i gospodarskoj sferi, jačanje „koordinacije na području jačanja regionalne stabilnosti, uključujući i u afganistanskom smjeru”, navedeno je u ruskom VS.

Kako navodi medij Eadaily, Patrušev se prije toga sastao sa savjetnikom indijskog premijera za nacionalnu sigurnost Ajitom Dovalom, a razgovarali su o jačanju bilateralne suradnje u sigurnosnoj sferi s naglaskom na daljnju interakciju u borbi protiv terorizma, ilegalnih migracija i trgovine drogom. Pozornost je posvećena pitanjima intenziviranja zajedničkog rada po liniji specijalnih službi i ministarstava obrane.

Jedna od glavnih tema bila je problematika povezana s Afganistanom gdje dvije stane razmatraju mogućnost suradnje s ciljem stvaranja uvjeta za pokretanje procesa unutar-afganistanskog dijaloga i potrebe sprječavanja eskalacije nasilja u toj zemlji, kao i društvenih, etničkih i vjerskih proturječja.

Ruski šef sigurnosti u posjetu Indiji. Tema: Afganistan





Komentari

komentar

You may also like