O današnjem razgovoru Blinken – Lavrov u Ženevi

Razgovori u Ženevi omogućili su Rusiji i Sjedinjenim Državama da bolje razumiju međusobne stavove, izjavio je američki državni tajnik Antony Blinken na medijskoj konferenciji nakon danas održanog sastanka u Ženevi s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Razgovore s Lavrovom ocijenio je iskrenim i sadržajnim. Istodobno je naglasio kako su Sjedinjene Države i njihovi saveznici spremni na brz i oštar odgovor ako Rusija napadne Ukrajinu. Prema njegovim riječima, odgovor na djelovanje Moskve bit će jedinstven i odlučan, čak i ako se ne radi o izravnoj vojnoj invaziji.

“Svaki ulazak ruskih snaga u Ukrajinu, bez obzira na razmjere, smatrat će se invazijom. Reakcija će biti snažna”, kazao je državni tajnik, a objavljuje ruska medijska platforma Smotrim.

Dodao je i da je Moskva pred izborom: pregovori ili sukob, kao i da je SAD spreman za obje opcije.

Blinken je Lavrovu izrazio zabrinutost SAD zbog ruskih postupaka ne samo u odnosu na Ukrajinu, već i drugim dijelovima svijeta.

Kazao je kako su SAD i saveznici spremni raditi na rješavanju “ruskih sigurnosnih zabrinutosti” u duhu reciprociteta. Državni tajnik je dodao da je Sergeju Lavrovu dao niz ideja za smanjenje napetosti i poboljšanje sigurnosti. Blinken kaže kako vjeruje u mogućnost pronalaska zajedničkog stajališta na temelju načela reciprociteta i kao opciju ponudio povlačenje ruskih vojnika s granice s Ukrajinom kako bi se potvrdila odsutnost agresije.





Blinken je obećao nakon ovog sastanka konzultacije s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, američkim Kongresom, kao i saveznicima.

Šef ruskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je nakon sastanka s Blinkenom da su razgovarali o stanju oko Ukrajine. “Američki kolege su još jednom pokušali u prvi plan staviti probleme na ruskoj granici s Ukrajinom, sve ostalo su pokušali uvjetovati potrebom za takozvanom deeskalacijom. To je već postala čarolija“, rekao je Lavrov.

No, pregovori su završili dogovorom da idućeg tjedna Rusiji budu dati pisani odgovori na prijedloge sigurnosnih jamstava (podsjećamo; ruski visoki diplomatski službenici taj su američki pismeni odgovor najavljivali dobiti još do kraja ovog tjedna).





Nakon što dobiju pismene odgovore na prijedloge Ruske Federacije, planirat će se novi kontakt sa Sjedinjenim Državama na razini šefova diplomatskih odjela, kazao je Lavrov dalje.

Također je izvijestio kako Europska unija želi stvoriti misiju za vojnu obuku u Ukrajini, što predstavlja, kaže Lavrov dalje, zanimljiv obrat u smislu ambicija EU. Ruska Federacija smatra da pitanje Ukrajine zahtijeva veliku pozornost, ali se cijela tema europske sigurnosne arhitekture ne može svesti na to, objasnio je.

Lavrov je zadovoljan razmjenom mišljenja s Blinkenom, a razgovor je ocijenio korisnim i iskrenim.

 

 

Komentari

komentar

You may also like