Obavještajna zajednica SAD-a: Putin je naredio djelovanje protiv Bidena u kampanji

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je, u kampanji za američkog predsjednika, djelovanje koje bi naštetilo demokratskom kandidatu Joeu Bidenu, pri čemu su ruske službe tajnim akcijama utjecale na ljude bliske Donaldu Trumpu, navodi se u izvještaju američke obavještajne zajednice objavljenom u utorak.

U izvješću se ne navodi o kojim je suradnicima riječ, ali autori izvješća se vjerojatno referiraju na Trumpovog osobnog odvjetnika Rudija W. Giulianija, navodi New York Times.

“Ruska država i posrednički akteri, pri čemu svi služe interesima Kremlja, radili su na utjecanju na američku javnu percepciju”, stoji u izvješću.

U izvješću se navodi da su Rusija, Iran, Venezuela i Kuba pokušale utjecati na izbore, ali ne i Kina, koja je zaključila da ne bi uspjela u tom naumu.

“Strani maligni utjecaj trajni je izazov s kojim se suočava naša zemlja”, kazala je Avril D. Haines, direktorica nacionalne obavještajne zajednice.

U izvješću se tvrdi kako je Moskva koristila Andrija Derkača, proruskog člana ukrajinskog parlamenta, koji je objavio razgovor Joea Bidena i Petra Porošenka. Biden, tada potpredsjednik, je u tom razgovorao pritiskao Porošenka da smjeni tužitelja koji je istraživao poslovanje Bidenova sina Huntera.





Također se navodi da je u ruskom djelovanju protiv Joea Bidena sudjelovao Konstantin V. Kilimnik, nekoć kolega voditelja Trumpove prve kampanje Paula Manaforta. Kilimnik je, pod ruskim utjecajem, promicao teoriju da je Ukrajina odgovorna za miješanje u izbore, stoji u izvješću, prenosi New York Times.

Komentari

komentar





You may also like