Objavljen spisak najutjecajnijih zemalja svijeta. Ima iznenađenja

I dok su prva dva mjesta očekivana, možda najveće iznenađenje koje nam plasira JP pozivajući se na tekst američkog medija, predstavljaju ona koja se odnose na 3. i 4. mjesto

Objavljivanje spiskova koji se odnose na najveće ili najsnažnije vojske, ekonomije, sportske i druge sile svijeta – široj je javnosti uvijek zanimljivo. Zato ne sumnjamo da će to isto biti i s ovim tekstom izraelskog medija The Jerusalem Post (JP), koji objavljuje spisak najutjecajnijih država svijeta za prošlu, 2022. godinu, sačinjen od strane američkog portala US News and World Report-a.

U tekstu se navodi kako je poredak temeljen na promatranju koliko svaka zemlja ima utjecaja, kao i na njihovu političku, gospodarsku i vojnu moć.

Očekivano, navodi JP, prvo mjesto zauzele su Sjedinjene Američke Države, koje je portal US News nazvao “najdominantnijom gospodarskom i vojnom silom svijeta”. Portal je objavio da se kulturni pečat SAD-a proteže na svijet, a na čelu toga je popularna kultura koja se izražava u glazbi, kinu i televiziji. Međutim, portal je također naglasio kako se SAD nalaze u vremenu “nemira” uključujući rasno motivirane prosvjede, poglavito nakon afere George Floyd koja je uzburkala zemlju.

Na drugom mjestu je Kina. Najmnogoljudnija zemlja na svijetu također i drugo po veličini gospodarstvo na svijetu, pod snažnim je nadzorom Komunističke partije. Međutim, ta zemlja pati od unutarnjih borbi i sve veće nejednakosti, kao i optužbi za kršenje ljudskih prava, navodi američki portal. Usprkos svemu tome, Kina ima ogromni utjecaj na svijet.

I dok su prva dva mjesta očekivana, možda najveće iznenađenje koje nam plasira JP pozivajući se na tekst američkog medija, predstavljaju ona koja se odnose na 3. i 4. mjesto spiska najutjecajnijih država svijeta.

Tako se navodi da je, usprkos ratu u Ukrajini, Rusija zauzela treće mjesto. Način na koji se Rusija percipira u svijetu zbog invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija gospodarstvu te zemlje svakako je utjecao na to, piše JP. No, US News navodi da je to još uvijek najveća zemlja na svijetu po površini i da je također jedno od najvećih svjetskih gospodarstava, zahvaljujući proizvodnji nafte i plina. Portal je također primijetio da je Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i da također sudjeluje u G20.





Na četvrtom mjestu, usprkos velikoj gospodarskoj i energetskoj krizi je Njemačka, najmnogoljudnija zemlja Europske unije. Američki portal je primijetio da ta zemlja ima jedno od najvećih gospodarstava na svijetu i da je preuzela značajnu ulogu u međunarodnoj zajednici od ponovnog ujedinjenja 1990. Također, Njemačka je jedan od najvećih uvoznika i izvoznika u svijetu, a ima i kulturno značajne osobine.

Na petom mjestu je Velika Britanija. Ujedinjeno Kraljevstvo je “visoko razvijena nacija koja ima značajni gospodarski, politički, znanstveni i kulturni utjecaj”. Naglašeno je i da je Britanija dio političkih i trgovačkih saveza u svijetu, ali i da se mnogo kritizira odluka o njenom izlasku iz Europske unije. Također je navedeno da glavni grad London igra veliku ulogu u globalnom financijskom sustavu i ima “dugu povijest doprinosa umjetnosti i znanosti”.

Na šestom mjestu nalazi se Južna Koreja (prošle je godine bila na 8. mjestu), slijede Francuska, pa Japan, UAE i konačno – na 10. mjestu Izrael za kojeg se u tekstu JP kaže slijedeće:





“Usprkos svojoj veličini, zemlja je igrala značajnu ulogu u globalnim poslovima”, piše na (američkoj) web stranici. Također smo primijetili da Izrael ima snažno gospodarstvo i da je od ogromne važnosti za Židove diljem svijeta. Međutim, u ocjeni je navedeno kako Izrael ima stalne sukobe s Palestincima i da je optužen za kršenje ljudskih prava. Također je objavljeno da su glavni izvozni artikli Izraela dijamanti, tehnološka oprema i lijekovi. Izrael je napredovao jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu kada je bio na 11. mjestu.“

 

Komentari

komentar

You may also like