Objavljen video opasnog približavanja američkog i kineskog vojnog broda

Vojni brodovi SAD-a i Kine  skoro su se sudarili u Južnokineskom moru, a video snimku incidenta objavio je medij South China Moring Post.

Incident se dogodio 30. rujna, kada se kineski razarač Luyang približio američkom vojnom brodu USS Decatur na manje od 40 metara. Kineski mornari pri tom nisu bili naoružani.

Posada kineskog broda smatrala je kurs USS Decatura „opasnim“ i upozorila Amerikance o posljedicama u slučaju da brod ne promjeni smjer kretanja. Kao odgovor, posada USS Decatura poslala je priopćenje da se njihov brod nalazi u vodama Južnokineskog mora s miroljubivim namjerama.

Glasnogovornik američke Tihooceanske flote Nicholas Christensen potez kineske strane nazvao je „opasnim i neprofesionalnim“.

Kinesko Ministarstvo obrane izjavilo je kako Peking uvažava načelo slobodne plovidbe u Južnokineskom moru, ali odlučno istupa protiv nastojanja drugih strana za ugrožavanje sigurnosti i suvereniteta Kine.

Podsjećamo: Kina, Japan, Vijetnam i Filipini spore se oko morskih granica u pojedinim zonama Južnokineskog i Istočnokineskog mora. Posljednje dvije godine dogodio se niz incidenata između kineksih i američkih brodova. Pentagon ih postojano šalje u patroliranje akvatorijem Južnokineskog mora u blizini spornih otoka, pozivajući se na međunarodno pravo o slobodi plovidbe.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like