Objavljeni prvi rezultati ruskog referenduma o ustavnim promjenama

Objavljeni su prvi rezultati ruskog referenduma o ustavnim promjenama  na uzorku od obrađenih svega 2,68% glasova. Prema navodima središnje nacionalne izborne komisije, za predložene promjene glasovalo je 70,04%, protiv je bio 28,93% glasača. Za uspjeh referenduma potrebna je većina glasova svih izišlih birača.

Na krajnjem sjevero-istočnom teritoriju Ruske Federacije, regiji Čukotija, obrađeno je svih 100% glasačkih listića. Za ustavne promjene glasovalo je 80,3 posto, a protiv je bilo 18,6 posto izišlih glasača. Danas je najvažniji i posljednji dan glasovanja, a ranije su već obrađeni podaci glasovanja koje se prethodna dva dana odvijalo elektroničkim putom.

Prema podacima od 17:00 sati po moskovskom vremenu, izlaznost na glasačka mjesta u zemlji u prosjeku iznosi 62,89 posto. Od regija u kojima je glasovanje već završilo (a podsjećamo, Rusija je zemlja s 11 vremenskih zona), najviša izlaznost bila je u Tuvi – čak 90,7 posto. U regijama u kojima glasovanje još traje, najveća ikzlaznost bila je u autonomnoj republici Čečeniji – 91,76 posto, a najniža u Murmanskoj regiji – 40,26 posto.

Ako je suditi prema navedenim obrađenim uzorcima (glasačka mjesta još su uvijek otvorena), čini se kako će referendum uspjeti (u što je, uostalom, malo tko sumnjao s obzirom kako je svo vrijeme javno promoviran i kao rusko glasanje o svojoj budućnosti, što on zapravo i predstavlja, kao što i daje odgovor na daljnju političku sudbinu aktualnog predsjednika Vladimira Putina, koji bi, u slučaju uspjeha referenduma imao mogućnost za još dvije kandidature za dužnost predsjednika zemlje). Iako baš to na Zapadu najviše i kritiziraju, o tome ipak mogu i moraju odluči(va)ti jedino Rusi i svi građani Ruske Federacije. To, naravno, vrijedi i za sve druge zemlje pričemu treba naglasiti kako je referendum, svakako, najdemokratskiji i najtočniji način osiguranja volje građana. Ako netko želi republiku, monarhiju, kralja ili cara, ovaj ili onaj oblik političkog i državnog ustroja, to je u prvom redu stvar izbora građana bilo koje zemlje, pa tako i ovaj ruski referendum ipak treba prepustiti samim Rusima. Osim toga, s ovim ili onim čelnicima te zemlje ionako će se sastajati njihove kolege iz „ostatka“ svijeta, neki milom neki silom prilika, sviđali se njima ili ne rezultati današnjega referenduma i promjene koje on sa sobom  donosi.

Komentari

komentarloading...

You may also like