Objavljeni tajni razgovori Billa Clintona i Borisa Jelcina o Putinu

Na web stranici biblioteke Billa Clintona objavljeni su detalji tajnih razgovora tog bivšeg američkog predsjednika i prvog predsjednika Ruske Federacije Borisa Jelcina, vođeni 1999.g. o sadašnjem ruskom čelniku Vladimiru Putinu.

Dvojica predsjednika o Putinu su razgovarala u dva navrata – 8. rujna i  19. studenog. Iz razgovora je vidljivo kako ruski čelnik izvješćuje američkog kolegu o tome tko će biti novi ruski predsjednik 2000. godine. Osim toga, Jelcin Clintonu govori o psihološkim i karakternim osobinama svog budućeg zamjenika, za kojeg je uvjeravao kako će sigurno pobijediti na izborima, da ima veliku potporu ruskog naroda, da je stručan i profesionalan u svom radu, komunikativan  i da će biti osoba koja će proširiti ruske kontakte u svijetu. Kazao je da će se Putin zalagati za demokraciju, vladavinu prava i da će Clinton u njemu imati istinskog suradnika. Jelcin je Clintonu govorio kako je dugo razmišljao tko bi mogao biti njegov zamjenik i da je Putinovu „biografiju pomno izučio“, izučio njegove veze i interese, nakon čega je spoznao kako je to perspektivan čovijek, koji se odlično snalazi u sferi svoje odgovornosti. Prema Jelcinovim riječima, on je bio siguran kako će se njegov američki kolega uvjeriti da će novi ruski vođa biti „visokokvalificirani partner“.

U drugom razgovoru, cca dva mjeseca kasnije, Jelcin Clintonu govori kako je uvjeren da će upravo Putin izboriti pobjedu na predsjedničkim izborima.“On će biti nasljednik Jelcina. On je demokrat i pozna Zapad“, odgovorio je Jelcin na Clintonov upit tko će pobijediti na predsjedničkim izborima.

Bill Clinton tada je već uspio porazgovarati s Vladimirom Putinom na samitu Azijsko-tihooceanske regije na Novom Zelandu, a na njega je ostavio dojam vrlo pametnog čovjeka. Jelcin mu je na to odgovorio kako Putin ima unutarnju kontrolu i da će učiniti sve moguće, u okvirima zakona, da izbori pobjedu. „I on će pobijediti.Vi ćete zajedno raditi“, naglasio je Jelcin, obećavši Clintonu kako će Putin nastaviti liniju svog prethodnika po razvoju demokracije i ekonomije i proširiti ruske kontakte u svijetu.Putin „ima energiju i um za uspijeh“.

Podsjećamo: Boris Jelcin je 9. kolovoza 1999.g. Vladimira Putina imenovao vršiteljom dužnosti ruskog premijera, istodobno ga nazvavši svojim nasljednikom. 16. kolovoza ruski parlament Duma potvrdio je Putina za predsjednika vlade RF. Dana 31. prosinca, Boris Jelcin je, u televizijskom obraćanju naciji, neočekivano priopćio svoju odluku o ostavci na predsjedničku dužnost i imenovanju Vladimira Putina za v.d. predsjednika zemlje. U predsjedničkim izborima, održanim 26. ožujka, Vladimir Putin izborio je uvjerljivu pobjedu već u prvom krugu i tako i službeno postao drugi predsjednik Ruske Federacije.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like