Objavljeni uvjeti dogovora između Merkel i Lukašenka o izbjeglicama

Europska unija mora stvoriti humanitarni koridor za 2000 izbjeglica koji se sada nalaze u Bjelorusiji, a ostali će biti poslani kući, izjavila je u četvrtak, 18. studenog, glasnogovornica bjeloruskog predsjednika Natalija Eismont.

Kazala je kako se na području Bjelorusije trenutačno nalazi oko 7 tisuća izbjeglica. Od toga, na granici – u improviziranom kampu – nalazi se oko 2 tisuće ljudi. Od 200 do 500 osoba – prema dostupnim informacijama – također je na granici, ali spontano, na drugim točkama. „To su izbjeglice koje su Poljaci pokušali silom izbaciti iz Poljske nakon što su ljudi tamo već prodrli”, kazala je Eismont, a prenosi Eadaily..

Eismont je također predočila mehanizam kojeg je Lukašenko predložio tijekom svog prvog (od dva) razgovora s Angelom Merkel.

“Europska unija stvara humanitarni koridor za 2000 izbjeglica koje se nalaze u kampu. Obvezujemo se pomoći (koliko je to moguće i ako žele) preostalih 5 tisuća da se vrate u domovinu. A Angela Merkel će, prema sporazumima, pregovarati s EU, uključujući i organizaciju humanitarnog koridora za Njemačku“, izjavila je danas Lukašenkova glasnogovornica.

Naglasila je kako su se već danas u zrakoplovu koji je poletio iz Bjelorusije nalazile 374 izbjeglice, uglavnom irački državljani, ali i da je „nažalost, samo oko 400 izbjeglica pristalo vrati se u domovinu“.

Ostali i dalje inzistiraju na osiguravanju humanitarnog koridora prema Zapadnoj Europi, prije svega Njemačkoj.





Istovremeno, Eismont je naglasila kako Europska unija još nije niti počela pregovore na stručnoj razini, sukladno dogovoru Merkel i Lukašenka tijekom njihovog drugog razgovora.

Završila je izjavom kako Bjelorusija neće „nikoga silom tjerati u Irak, Siriju ili druge zemlje”.

Ovoj vijesti bismo pridodali i onu, prema kojoj je litvanski premijer danas izrazio zabrinutost da bi se možda mogle ukinuti sankcije EU protiv bjeloruskog zračnog prijevoznika Belavia i da iza toga moguće stoji Njemačka.





Komentari

komentar

You may also like