Obljetnica ubojstva francuskog učitelja: “Važemo svaku riječ”, tvrde nastavnici za teme o islamu

Godinu dana nakon brutalnog ubojstva francuskog nastavnika, koji je obezglavljen zbog toga što je svojim učenicima pokazao crtane filmove o Muhamedu, škole se bore s načinom podučavanja temeljnih francuskih vrijednosti bez raspirivanja tenzija s mladim muslimanima, piše France 24.

Samuel Paty, koji je imao 47 godina, ubijen je nakon napuštanja srednje škole u kojoj je predavao povijest i geografiju u mirnom predgrađu Pariza Conflans-Sainte-Honorine navečer 16. listopada 2020. godine. Njegov ubojica, 18-godišnji čečenski izbjeglica Abdullakh Anzorov, koji je godinama živio u Francuskoj, tvrdio je da se osvetio za Patyju za prikazivanje proroka Muhameda. Naime, Samuel Paty je baš taj dan predavao o slobodi govora. 

Sutra će se održati nekoliko svečanosti u spomen na popularnog učitelja kojeg je predsjednik Emmanuel Macron nazvao “tihim herojem” francuske republike. Valja spomenuti da je Francuska sekularna republika nastala na tekovinama Francuske revolucije, a sloboda govora i odvojenost države i religije im je iznimno bitna.

U Conflansu će svečanosti uključivati ​​otkrivanje spomenika koji prikazuje otvorenu knjigu, dok će se u Parizu trg nasuprot prestižnog sveučilišta Sorbonne preimenovati u njegovu čast. Patyna nasilna smrt izazvala je šok u cijeloj Francuskoj, gdje je to viđeno kao napad na temeljne vrijednosti.

Za sociologa Michela Wieviorke to je bio napad na ideju, koju su Francuzi dugo njegovali, “da djeca ostavljaju svoje razlike pred vratima kad uđu u školu”. Od učenika se očekuje da u razredu krenu putem “modernosti, napretka, civilizacije i znanja”, istaknuo je za France 24. Nakon ubojstva Patyja održani su marševi diljem francuske, slično kao i nakon ubojstva skupine karikaturista lista Charlie Hebdoa 2015., čije je crteže Paty pokazivao na svojem predavanju.

Najmanje tri grada imenovali su škole prema Patyju, uključujući multietničko istočno pariško predgrađe Valenton. Unatoč pokazivanju prkosa, neki učitelji tvrde da je ubojstvo uzrokovalo oblik autocenzure. Učiteljica u gradu u blizini Conflans-Sainte-Honorine, koja nije htjela biti imenovana, rekla je AFP-u da se sada “više suzdržava” kada razgovara o religiji sa svojim razredom. U intervjuu za novine Liberation, jedna od Patynih kolegica rekla je da je i ona postala više suzdržana. “Važem svaku riječ koju sada izgovorim”, rekla je za list žena, koja također nije htjela biti imenovana iz sigurnosnih razloga. Rekla je da se boji da bi njezine primjedbe učenici mogli “pogrešno protumačiti i podijeliti (izvan škole), kao što se dogodilo sa Samuelom”. ‘

Do napada je došlo usred žestoke rasprave unutar Macronove politike protiv, kako je rekao, “islamističkog separatizma” u imigrantskim zajednicama, gdje se konzervativni muslimani uče odbacivanje sekularizma, slobode govora i drugih vrijednosti koje se uče u školi.

Komentari

komentar

You may also like