Češka vojska razmatra nabavu tenkova Leopard 2A7+ nakon testiranja starije varijante

Ukrajinski rat, kao rijetko što, dinamizira proizvodnju i opskrbu oružjem mnogih država svijeta, prije svega onih u Europi koje su i najbliže spomenutom poprištu. Vojna industrija naprosto „cvjeta“ kao rijetko kada, a oružje je, nažalost, gotovo pa najtraženija roba u svijetu –  odavno poremećenom i po pitanju vrijednosti i po pitanju prioriteta.

U vrijeme dok se stotine milijuna ljudi diljem svijeta bore s ekstremnim siromaštvom i glađu, a siromaštva sve više ne nedostaje i na samom Zapadu – izdvajaju se trilijuni dolara za nabavu sve suvremenijeg i ubojitijeg oružja. Tako samo jedna Njemačka pokreće fond za nabavu suvremenog naoružanja vrijedan 100 milijardi dolara! Kako bi samo bilo lijepo kada bi se ta sredstva uložila u nešto plemenitije negoli je „gvožđurija“ – spremna za ubijanje – opet, najčešće, siromašnih i posve nedužnih ljudi. To, naravno, vrijedi za sve zemlje svijeta redom – a ne samo Njemačku.

Ali živimo u tom i takvom svijetu, i tu malo što možemo učiniti.

Zato se sada osvrnimo i pogledajmo što je novo po pitanju naoružanja u jednoj europskoj zemlji – itekako blizu ukrajinskom ratištu – Češkoj.

Dok brojni saveznici rade na isporuci svojih tenkova Leopard Ukrajini, Češka napreduje u planovima za nabavu novih tenkova Leopard 2A7+ (naslovna foto). Kopnene snage ove zemlje testiraju prvi od 14 rabljenih 2A4 koje država treba dobiti od Njemačke. O tome upravo piše američki specijalizirani medij Defense News (DN).

Prošle godine, Češka je donirala svoje sovjetske tenkove T-72 Ukrajini kako bi podržala borbu te zemlje protiv tekuće ruske invazije. U sklopu svog takozvanog programa “Ringtausch”, Berlin je odlučio isporučiti seriju Leoparda 2A4 Pragu kako bi omogućio češkoj vojsci da očuva svoje borbene kapacitete i zamijeni zastarjelo sovjetsko oružje zapadnom opremom, navodi autor teksta Jaroslaw Adamowski.

Češke oružane snage kažu da će zamjena Leoparda 2A4 učiniti Prag spremnim za nabavu novih Leoparda, kao što je predložila češka ministrica obrane Jana Černochová. Prošlog svibnja ona je kazala da bi zemlja mogla kupiti do 50 tenkova u verziji 2A7+ od Njemačke.

Leopardi 2A4 pripremit će nas za najmoderniji Leopard u verziji 2A7″, objavile su češke oružane snage na svom tvitu.

Prema planu, preostalih 13 Leoparda 2A4 treba biti isporučeno češkoj vojnoj bazi u Přáslavicama, u istočnom dijelu zemlje, do kraja ove godine. Njima će, prema podacima češkog ministarstva, upravljati 7. mehanizirana brigada, navodi Defense News.

U međuvremenu, 5. veljače, kanadska ministrica obrane Anita Anand objavila je na Twitteru da je “prvi kanadski glavni borbeni tenk Leopard 2 koji smo donirali Ukrajini sada stigao u Poljsku. Zajedno s našim saveznicima, uskoro ćemo obučavati Oružane snage Ukrajine u korištenju ove opreme.”

Osim Kanade i Njemačke, druge zemlje koje su izrazile spremnost isporučiti svoje rabljene tenkove Leopard Ukrajini uključuju Dansku, Finsku, Poljsku, Portugal i Španjolsku – zaključuje DN.

 

 

Komentari

komentar

You may also like