Erdogan tvrdi da je grčki protuzračni S-300 počinio “neprijateljski čin” prema turskim avionima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ustvrdio je danas da je Grčka počinila “neprijateljski čin” protiv Turske i “radarski zaključala” turske zrakoplove sa sustavom protuzračne obrane S-300 prošlog tjedna, prema turskoj agenciji AA.

“Grčka narušava pravila NATO saveza i saveznike kroz svoj neprijateljski stavi, koji je započeo uznemiravanjem našeg zračnog prostora i zrakoplova, pa sve do razine uključivanja radarskih sposobnosti sustava S-300”, rekao je Erdogan. Ranije ovog tjedna, agencija AA izvijestila je da su turski zrakoplovi iznad Egejskog mora i istočnog Mediterana bili uznemireni od strane grčkog sustava protuzračne obrane S-300. Grčki vojni izvori demantirali turska izvješća, rekavši da sustavi S-300 nisu bili aktivirani navedenog dana. Grčka je od Rusije kupila te protuzračne sustave 1997.

Turska tvrdi da je neprijateljsko “radarsko zaključavanje” došlo iz S-300 stacioniranog na Kreti. Turski F-16 su bili na visini od 3000 metara zapadno od grčkog otoka Rodosa kada ih je zahvatio radar za praćenje ciljeva S-300 ruske proizvodnje, navodi Al Jazeera. Radarsko “zaključavanje”, tj. automatsko praćenje mete je preduvjet za to da navođeni projektil može pratiti i pogoditi takvu metu dok se kreće. Takav tip radarskog ciljanja i praćenja unutar zemlja koje su članice NATO saveza zbilja jest definirano kao “neprijateljski čin” prema unutarnjim NATO pravilima.

Komentari

komentar

You may also like