Kanada odustala od kupnje švedskih aviona “Gripen E” i odlučila se za “F-35”

Kanada će započeti pregovore s američkom tvrtkom Lockheed Martin Corp. oko kupnje 88 novih ratnih aviona F-35. Kanadska vojska se odlučila za američki avion i odbacila ponudu europskog rivala “Gripen E” švedske tvrtke Saab AB, prenosi Bloomberg.

Lockheed će borbene zrakoplove isporučiti 2025. Kanadska ministrica nabave Filomena Tassi i ministrica obrane Anita Anand objavile su danas da su se odlučile nastaviti pregovore samo s jednom tvrtkom, ističući da konačna kupnja ovisiti o posljednjim dijelovima pregovora i da se nadaju da će to biti do kraja ove godine.

“Na svakom koraku ponuđači su morali dokazati da njihov dizajn zrakoplova može zadovoljiti jedinstvene zahtjeve Kanade, uključujući sposobnost djelovanja na našem sjeveru”, rekla je Anand. Već ranije je odbačena ponuda tvrtke Boeing Co. i njihovih “CF-18 Hornet” aviona, pa su u “igri” ostali samo švedski i noviji američki avion. Postupak nabave je započeo 2017. Ovaj ugovor će najznačajnija nova investicija u Kraljevsko kanadsko ratno zrakoplovstvo u zadnjih 30 godina. 

Komentari

komentar

You may also like