M. Stefanov: Bivši američki vojni pilot kineski je špijun

Mario Stefanov

Shapour Moinian (67) iz San Diega pomislio je da nitko neće primijetiti kako američke tehnološke tajne s područja zrakoplovstva prodaje Kini. Prevario se, misleći da njegova putovanja u Hong Kong i Šangaj, dok je tvrtka u kojoj je radio obavljala povjerljive poslove za američku vojnu industriju, neće biti zamijećena

Dok je svijet u najvećem geopolitičkom previranju od 2. svjetskog rata i dok novi hladni rat polako klizi u globalni ratni sukob Zapada s Kinom i Rusijom, u SAD-u se našlo mudrijaša koji su na sukobu mislili zaraditi za sebe.

67-godišnji američki državljanin Shapour Moinian iz San Diega pomislio je da u općem kaosu u koji tone svijet nitko neće primijetiti kako američke tehnološke tajne s područja zrakoplovstva prodaje za novac nikomu drugomu doli najvećem suparniku svoje države – Kini.

Špijunska avantura

Prevario se, misleći da njegova putovanja u Hong Kong i Šangaj, dok je tvrtka u kojoj je radio obavljala povjerljive poslove za američku vojnu industriju, neće biti zamijećena. Jednako tako, vjerovao je da je tragove prikrio tako što su kineski obavještajci novac za njega isplaćivali na račun njegove pokćerke. Prije nego što se upustio u špijunsku avanturu, Moinian se pokušao pripremati proučavajući tematiku obavještajnog rada putem interneta, što, dakako, nije mogao ne zamijetiti američki protuobavještajni sustav. Već nakon prvih uvida u njegov život američkim sigurnosnim službama bilo je jasno zbog čega je mjesecima provodio toliko vremena na internetu proučavajući špijunske metodologije. Uhićen je i predan sudu, a krajem lipnja počelo je suđenje.

Moinian je služio u američkoj vojsci kao pilot helikoptera od 1977. do 2000. godine. Tijekom vojne službe bio je raspoređen u baze na teritoriju SAD-a, Njemačke i Južne Koreje. Nakon odlaska u mirovinu Moinian je, u skladu s ustaljenom praksom, u SAD-u nastavio raditi kao civil za američke tvrtke koje su imale ugovorene poslove s američkim Ministarstvom obrane. Sve te tvrtke označene su kao CDC tvrtke, što je skraćenica od “Cleared Defense Contractor”. Riječ je o tvrtkama koje su prošle sigurnosne provjere i imaju valjanju akreditaciju za poslove s američkim vojnoindustrijskim kompleksom. U pravilu su takve tvrtke sklone zapošljavati također provjerene umirovljene časnike američkih oružanih snaga od kojih su mnogi u takvim tvrtkama i na rukovodećim položajima.





Shapour Moinian za vrijeme službe nije dostigao visoke činove da bi ušao u rukovodeće strukture takvih tvrtki, ali je za njih obavljao poslove koje je znao i koji su se odnosili na zrakoplovnu tehnologiju. Tvrtka, u kojoj je radio, bila je uključena u razne projekte zrakoplova za potrebe američke vojske i američkog obavještajnog sustava.

Seksualne veze

Prema izjavi na sudu, kojom je priznao krivnju, Moinian je mirno navedenog radio na zrakoplovnim projektima za američku vojsku kada ga je preko društvene mreže, gdje je vjerojatno pokušavao ostvariti seksualne veze, kontaktirala ženska osoba koja mu je, ponudivši svoje društvo, usput ponudila i dodatni honorarni posao tehničkog savjetnika za neke kineske zrakoplovne kompanije. Rečeno mu je da bi bio savjetnik za zrakoplovnu industriju Kine i za to bi bio plaćen.

Nakon više kontakata, u kojima nije došlo ni do kakve razmjene podataka ni novca, Moinianu su kineski pregovarači otkrili da, zapravo, treba davati podatke za kinesku vojnu zrakoplovnu industriju i da je već kontaktima s njima, koje je prikrio svojim poslodavcima i američkim sigurnosnim agentima, ušao u zabranjenu obavještajnu igru te da za njega više nema povratka osim nastavka suradnje  s njima jer će pred američkim pravosuđem odgovarati i za neprijavljene kontakte. Bilo mu je lakše kada su mu rekli da će za to dobiti dosta novca pa je pohlepno krenuo u novu poslovnu avanturu.





Moinian je materijale koji su se odnosili na najsuvremeniju američku zrakoplovnu tehnologiju počeo marljivo prikupljati.  U ožujku 2017. godine otputovao je u Hong Kong, gdje se sastao s pripadnikom kineske obavještajne zajednice te je pristao pružiti informacije i tehničku dokumentaciju vezanu za više tipova zrakoplova proizvedenih ili tek u fazi dizajniranja u SAD-u, u zamjenu za novac. Već prigodom tog prvog sastanka primio je iznos od oko 10 tisuća dolara. Nakon povratka u SAD tehničku dokumentaciju sistematski je prebacivao na USB stickove. U rujnu 2017. godine otputovao je u Šangaj, gdje se u zračnoj luci sastao s kineskim obavještajcima kojima je predao pripremljene USB stickove. Kako bi prikrio primanje novca, Moinian je s Kinezima dogovorio isplate na račun svoje pokćerke koji je ona otvorila u Južnoj Koreji, gdje je on nekada službovao.

Odvojene transakcije

Moinian je svojoj pokćerki rekao da su mu je taj novac isplaćen za konzultantski rad u inozemstvu te ju je uputio kako će ga prebaciti na njegove američke račune u više odvojenih transakcija. Baš onako kako je naučio dok je proučavao obavještajni rad na internetu.

Tijekom sljedećih sastanaka, kako su Kinezi bili zadovoljni njegovim radom i kako USB stickovi nisu mogli prenijeti dovoljno informacija, Moinian je od kineskih obavještajaca dobio kodirani mobitel i drugu komunikacijsku opremu koja je omogućavala elektronički prijenos materijala i informacija.

Krajem ožujka 2018. godine Moinian je otputovao na Bali, gdje se ponovno susreo s istim kineskim obavještajcima koji su ga pohvalili i oduševili se kada im je rekao da je prešao u jednu još značajniju tvrtku iz sustava CDC koja radi za američku zrakoplovnu industriju. Kinezi nisu žalili novca i tisuće dolara slijevale su se na južnokorejski bankovni račun Moinianove pokćerke koje je ona naknadno prebacivala na njegove račune u više transakcija.

Kako je kineska strana bila sve zadovoljnija njegovim radom, u kolovozu 2019. godine Moinian je sa suprugom ponovno otputovao u Hong Kong i susreo se s istim kineskim obavještajcima koji su mu ovoga puta predali u gotovini 22 tisuće dolara, a on i supruga su potom otputovali odvojenim letovima s tim novcem natrag u SAD.

Dakako, od samog početka, od prvih kontakata s kineskim obavještajcima i tijekom putovanja u Hong Kong i Šangaj Moinian, kojemu prijeti kazna od deset godina zatvora za špijunažu i kazna od pet godina zatvora za davanje lažnih izjava američkim sigurnosnim službama te novčane kazne od ukupno 500 tisuća dolara, nalazio se pod nadzorom FBI-a i NCIS-a. U trenutku kada je njegova djelatnost počela činiti više štete nego koristi za američku obavještajnu zajednicu, uhitili su ga i predali uredu glavnog američkog državnog odvjetništva za jug Kalifornije. Izricanje kazne za Moiniana očekuje se tijekom kolovoza.

Agresivno djelovanje

Američka sigurnosna zajednica u povodu ovog slučaja navodi da je to samo jedan od bezbroj primjera kineskog agresivnog obavještajnog djelovanja na američkom teritoriju u cilju krađe tehnologije.

Ovih dana direktor FBI-a Christopher Wray upozorio je na posebno organiziranom javnom istupu sa šefom britanskog MI-5 Kenom McCallumom prisutne predstavnike velikih američkih i britanskih tvrtki kako kineska vlada i dalje namjerava krasti američku i britansku tehnologiju te da predstavlja mnogo ozbiljniju prijetnju američkim i zapadnim tvrtkama nego što se prije mislilo.

 

Komentari

komentar

You may also like