Medij: Kineske pomorske aktivnosti oko Japana intenziviraju se zbog provokacije Tokija i ‘postaju rutina’

Rastuće sposobnosti kineske mornarice značit će da takve aktivnosti postati rutina, a njihov značaj „nadilazi puko slanje upozorenja Japanu usred njegovih desničarskih provokacija“, navode kineski analitičari

Brod za elektronički nadzor kineske ratne mornarice Navy Type 815 s brojem trupa 794 uplovio je u utorak iz Tihog oceana kroz tjesnac Miyako u Istočno kinesko more, objavio je u srijedu, 6. srpnja, Zajednički stožer japanskog Ministarstva obrane.

Tijekom prošlog mjeseca, japansko Ministarstvo obrane objavilo je više od deset izvješća o pomorskim aktivnostima Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) oko Japana. Posljednji brod u operativnoj grupi kineske mornarice i njezin predvodnik – veliki razarač tipa 055 Lhasa vratio se u Istočno kinesko more u utorak, nakon što je gotovo u cijelosti oplovio Japan, izvješćuje 6. srpnja utjecajni kineski medij Global Times (GT).

Rastuće sposobnosti kineske mornarice značit će da takve aktivnosti postati rutina, a njihov značaj „nadilazi puko slanje upozorenja Japanu usred njegovih desničarskih provokacija“, navode kineski analitičari.

Japan je izvijestio o pojačanim aktivnostima kineskih ratnih brodova oko njegovog akvatorija tijekom prošlog mjeseca, objavivši oko 15 izvješća o prolascima različitih kineskih ratnih brodova strateškim pomorskim putovima u blizini Japana, uključujući tjesnac Miyako, tjesnac Tsushima, tjesnac Osumi, tjesnac Tsugaru i tjesnac Soya. U svibnju je također izvijestio o intenzivnim trenažnim aktivnostima nosača zrakoplova Liaoning izvan tjesnaca Miyako.

Kako navodi spomenuti kineski medij, blizak vladajućoj Komunističkoj partiji – vode oko Japana ne bi se trebale smatrati dalekim morem u odnosu na Kinu jer su na kineskom pragu, a oploviti Japan nikada nije bio krajnji cilj mornarice PLA. To je u srijedu izjavio Song Zhongping, kineski vojni stručnjak i TV komentator.





„Japan je poticao pomorske aktivnosti PLA-a kako bi podigao retoriku o teoriji o “kineskoj prijetnji”, ali Japan je taj koji opetovano provocira Kinu zbog Tajvana i drugih pitanja, prvenstveno usred svojih desničarskih, militarističkih ambicija“, navodi GT pozivajući se na riječi analitičara.

Song također kaže Kina namjerava izgraditi mornaricu za udaljene vode za patrolna upozorenja, vježbe i misije za zaštitu suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa Kine, i kritizira Japan zbog njegovog stava „da je poseban samo zbog svog položaja, jer kineski brodovi koji žele ući u Tihi ocean moraju proći kroz ove tjesnace u blizini Japana“.

Prvi veliki razarač PLA mornarice tipa 055, Nanchang, predvodio je kinesko-rusku zajedničku pomorsku flotilu i oplovio Japan u zajedničkoj pomorskoj ophodnji u listopadu 2021. Sada je drugi Type 055, Lhasa , oplovio Japan u lipnju . Dva dodatna tipa 055, Anshan i Wuxi , također su ušla u službu s PLA objavila je u travnju kineska vojska.





Očekuje se da će Anshan i Wuxi postići operativnu sposobnost još tijekom ove godine. Sa snažnijim Type 055, plovidba kineske mornarice oko Japana mogla bi postati rutina i Japan bi se trebao naviknuti na to, zaključuju analitičari, a prenosi Global Times.

Komentari

komentar

You may also like