Njemačka će Eurofighter Typhoon avione naoružati projektilima Meteor

Njemačka je testirala zračne performanse borbenog aviona Eurofighter Typhoona dok je na njega montirana zadnja inačica navođenih projektila zrak-zrak, zvanih Meteor. Njemački Luftwaffe mjerio je okretnost, brzinu i potrošnju zrakoplova nakon što su se na njega montirala četiri ova projektila.

Plan je opskrbiti svu flotu Eurofighter Typhoona s ovim projektila. Svaki od ovih multifunkcionalnih zrakoplova će biti opskrbljen s četiri Meteor projektila uz već postojeća dva zrak-zrak projektila AIM-120 srednjeg dometa i dva projektila kratkog dometa navođene infracrvenim zračenjem/toplinom (IRIS-T).

Meteor je projektil za zračnu borbu i trebao bi dati prednost Eurofighteru u zračnim borbama zbog nekoliko razloga. Kao prvo, domet je skoro 200 km, pa je riječ o projektilu koji može pratiti i pogoditi zračne mete koje se ne mogu vidjeti golim okom pilota. Meteor je navođen specijalnim radarima i povezan sustavom Datalink, pa bi meta trebala biti dostupna u svim vremenskim uvjetima.

Proizvođači Meteora, tvrtka MBDA tvrdi da je izuzetno okretan u zraku, te da lako mijenja brzinu ovisno o brzini i položaju mete. Također, tvrde da ima 3 do 6 puta veću pogonsku snagu od projektila iste klase zbog boljeg pogona nabojno-mlaznog motora. Tvrde da su mnogo raditi na otpornosti projektila na elektroničke protumjere (ECB) i elektromagnetska ometanja, prenosi The National Interest.

Osim drugih zrakoplova, Meteor bi trebao pratiti i uništavati druge projektile i rakete, kao i bespilotne letjelice. Dugačak je 3.6 metara i težak oko 180 kg. Projektil je zajednički projekt Njemačke, Francuske, UK, Italije, Španjolske i Švedske.

Inače, njemački Luftwaffe planira zamijeniti sve svoje stare avione Tranche-1 Eurofighter novim modelima Tranche-4, a navodno namjeravaju nabaviti 93 nova zrakoplova Typhoon. Osim toga, planiraju kupiti 40 Boeing F/A-18F Super Horneta aviona i E-A18G Growler aviona kako bi zamijenili ostatak Panavia Tornado aviona u borbenoj floti, prenosi Defense News.





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like