Nove tenzije između Kanade i Kine: U pozadini spor oko Tajvana?

Kanada optužuje Kinu da ometa njezine zrakoplove za ophodnju koji provode sankcije u sklopu UN-a, izvještava američka novinska agencija UPI.

Kineski ratni zrakoplovi uznemirili su kanadske zrakoplovce koji patroliraju međunarodnim zračnim prostorom u sklopu misije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s ciljem provedbe sankcija nametnutih Sjevernoj Koreji, priopćile su kanadske oružane snage. Kanadske oružane snage iznijele su optužbe u srijedu te istaknule da su se u nekoliko navrata, između 26. travnja i 26. svibnja, kineski vojni zrakoplovi približili zrakoplovu za ophodnju CP-140 Aurora, Kraljevskog kanadskog zrakoplovstva, u pokušaju da ih skrenu s putanje leta.

“Ove interakcije su neprofesionalne i/ili ugrožavaju sigurnost našeg osoblja RCAF-a”, stoji u priopćenju. “U nekim slučajevima, zrakoplovna posada RCAF-a osjećala se dovoljno ugroženom da je morala brzo modificirati vlastitu putanju leta kako bi povećala razdvajanje i izbjegla potencijalni sudar sa zrakoplovom presretačem. “Ove interakcije su dobro dokumentirane od strane naše zrakoplovne posade za profesionalnu internu analizu.” Vojska je rekla da su te interakcije zabrinjavajuće i sve učestalije te da su postavile pitanje Kini putem diplomatskih kanala.

Kanadski pomorski dalekometni zrakoplovi za ophodnju raspoređeni su u japanskom Kadenu od 26. travnja kao dio UN-ove operacije NEON u sklopu koje se provede sankcije Sjevernoj Koreji. Podsjetimo, sankcije su Sj. Koreji uvedene između 2006. i 2017. g. zbog uzastopnog testiranja nuklearnog oružja i lansiranja balističkih projektila.

Optužbe Kanade dolaze usred pojačanih napetosti u azijsko-pacifičkoj regiji između zapadnih zemalja i Kine, koja je nedavno provela ophodnju borbene spremnosti u pomorskom i zračnom prostoru oko Tajvana. Već visoke napetosti između SAD-a i Kine nedavno su dodatno porasle zbog izjave američkog predsjednika Joea Bidena da će vojno intervenirati ako Peking napadne samoupravni Tajvan. Kina je provela ophodnju, nazivajući vježbe “nužnom akcijom” kao odgovor na američko najavljivanje jačanja službenih odnosa s Tajvanom.

Odnosi između Kanade i Kine pogoršali su se još u prosincu 2018. kada je Ottawa, na zahtjev SAD-a, uhitila Meng Wanzhou, financijsku direktoricu kineskog tehnološkog velikana Huaweija. Ubrzo nakon toga, Peking je uhitio kanadske državljane Michaela Kovriga i Michaela Spavora. Kina je pustila dvojicu Kanađana nakon što je Ottawa oslobodila Meng koja je sklopila dogovor s američkim tužiteljima da odgodi optužbe za prijevaru protiv nje. Kanada je 20. svibnja zabranila Huaweiu i ZTX-u 5G mreže.





Komentari

komentar

You may also like