Rusija o mogućem nuklearnom udaru: sve je u našoj vojnoj doktrini

Na pitanje hoće li Rusija isključiti preventivni taktički nuklearni napad na Ukrajinu, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova izjavio je u utorak da je odluka o mogućoj uporabi nuklearnog oružja jasno navedena u ruskoj vojnoj doktrini, javlja ruski medij RIA, a prenosi britanski Reuters.

“Imamo vojnu doktrinu – tamo je sve napisano”, kazao je Aleksandar Gruško.

Ruska službena načela uporabe vojske dozvoljavaju korištenje nuklearnog oružja ako se ono – ili druge vrste oružja za masovno uništenje – koriste protiv nje, ili ako se ruska država suoči s egzistencijalnom prijetnjom od uporabe konvencionalnog oružja neprijateljske države ili saveza.

Odluka o korištenju ogromnog ruskog nuklearnog arsenala, najvećeg na svijetu, ostaje na ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, navodi Reuters.

Ruska invazija ubila je tisuće ljudi, raselila gotovo 10 milijuna i izazvala strah od šire konfrontacije između Rusije i Sjedinjenih Država – daleko najvećih nuklearnih sila svijeta, navodi se dalje u tekstu.

Ravnatelj Središnje obavještajne agencije (CIA) SAD-a William Burns kazao je u subotu kako Putin vjeruje da si ne može priuštiti poraz u Ukrajini i upozorio da Zapad ne može zanemariti rizik upotrebe taktičkog nuklearnog oružja od strane Moskve.
“Mi kao obavještajna zajednica u ovom trenutku ne vidimo praktične dokaze ruskog planiranja za raspoređivanje ili čak korištenje taktičkog nuklearnog oružja”, izjavio je Burns.

Ipak, upozorio je da su “ulozi za Putinovu Rusiju vrlo visoki”.

U uredbi koju je Putin potpisao 2. lipnja 2020. navodi se kako Rusija svoje nuklearno oružje smatra kao “isključivo sredstvo odvraćanja”.

Ponavlja frazeologiju vojne doktrine, ali dodaje detalje o četiri okolnosti pod kojima bi bio naređen nuklearni napad. To uključuje pouzdane informacije o napadu balističkih projektila na Rusiju i neprijateljskom napadu “na kritična državna ili vojna postrojenja Ruske Federacije, čije bi onesposobljavanje dovelo do ometanja odgovora nuklearnih snaga”.

Komentari

komentar
You may also like