Rusija pojačala proturaketnu obranu na Sahalinu i Kurilskim otocima

Rusija je u zadnjim mjesecima “radikalno ojačala” protuzračnu obranu na otocima Dalekog istoka, Sahalinu i Kurilskim otocima, piše Izvestija.

Postavljeni su proturaketni sustavi kratkog dometa, ali i sustavi S-400 i S-300V4.

Uskoro će biti završeno formiranje jedinstvenog protuzračnog sustava u u Istočnom vojnom okrugu, piše Izvestija, pozivajući se na izvore iz ministarstva obrane.

Prije dva tjedna su pak izvedene protu-amfibijske vojne vježbe na Kurilskim otocima.

Japan od Rusije zahtijeva osam otoka južnog Kurilskog grebena. Njih ruska strana imenuje kao Kunašir, Iturup i Mali kurilski greben, koji uključuje Šikotan, Polonski, Tanfiljev, Anučinu, Jurij i Zeleni, dok se pet posljednjih otoka u Japanu nazivaju Habomai i smatraju se jedinstvenim otokom. Rusija pak, smatra, kako su ti otoci postali dijelom SSSR-a nakon Drugog svjetskog rata (u kojem je Japan bio poražena strana, zajedno s nacističkom Njemačkom), pa da, stoga, ruski suverenitet nad njima ne dolazi u pitanje.

Ovaj dugotrajni spor itekako opterećuje ukupne odnose dviju država, prije svega one gospodarske koji imaju golemi potencijal, ne samo po pitanju energetike, i čega su i jedna i druga strana svjesne.





Bivši diplomat: Japan treba blokirati tjesnace između Rusije i Južnih Kurila

Komentari

komentar





You may also like