Rusija poslala Bjelorusiji poboljšano topničko oružje

Rusija je isporučila samohodne haubice 2S3M Akatsiya u Bjelorusiju prema ugovoru iz 2022., izvijestio je u četvrtak ured za medije obrambenog poduzeća Uralvagonzavod (dio ruskog državnog obrambenog konglomerata Rostec), piše ruski TASS.

Haubice su bile na popravcima, a samom vozilu su poboljšana komunikacijska sredstva te mu je veća stopa paljbe i veće opterećenje streljiva, dok su uvezene komponente potpuno zamijenjene. “U sklopu ispunjavanja dva ugovora iz 2022., Uraltransmash [unutar Uralvagonzavoda] poslao je samohodne haubice 2S3M Akatsiya u Republiku Bjelorusiju nakon njihovog velikog popravka”, stoji u priopćenju ureda za medije. Uraltransmash izvodi velike popravke topova 2S3M i nadogradi haubice Akatsiya na razinu 2S3M, stoji u priopćenju.

“Vozilo ima poboljšana komunikacijska sredstva, veću stopu paljbe i veće opterećenje streljiva, dok su uvezene komponente potpuno zamijenjene”, rekao je izvršni direktor Uraltransmasha Dmitry Semizorov.

Haubice 2S3 Akatsiya primljene su u službu 1972. Godine 1975. nadograđene su na razinu 2S3M. Haubice Akatsiya kalibra 152 mm dizajnirane su za suzbijanje i uklanjanje neprijateljske ljudske snage, topničkih i minobacačkih baterija, raketnih sustava, tenkova, zapovjednih mjesta i taktičkog nuklearnog oružja. Dodajmo da se ova vrsta haubica počela razvijati u Sovjetskom Savezu, a uz Rusiju koja ih ima otprilike 3.000, najveći korisnik 2S3 Akatsiye je Ukrajina (oko 500).

Komentari

komentar





You may also like