Rusija priprema novog „ubojicu nosača zrakoplova“

Prema navodima agencije TASS, Rusija razvija novog „ubojicu zrakoplova“. Radi se o balističkoj raketi Zmeevik s hiperzvučnim karakteristikama koja će biti isporučena ruskim pomorskim snagama.

Jedan od dvojice izvora bliskih ruskom Ministarstvu obrane i vojno-industrijskom kompleksu na koja se poziva TASS, izjavio je da je “balistički projektil Zmeevik s hiperzvučnom borbenom opremom razvijan dosta dugo“ i da će „biti dizajniran za uništavanje velikih površinskih ciljeva, poglavito nosača zrakoplova”.

Drugi izvor je rekao da bi ova raketa mogla ući u službu obalnih raketnih postrojbi ruske mornarice.

Zmeevik po svojim karakteristikama podsjeća na kineske projektile slične klase DF-21D i DF-26 s dometom do 4 tisuće kilometara, kazao je TASS-ov izvor.

Osim Zmeevika, Mashinostroeniye (dio ruske Taktičke raketne korporacije (Tactical Missiles Corporation) razvila je i proizvela hiperzvučne rakete Zirkon (protubrodski i protupodmornički projektil), borbenu opremu za interkontinentalne rakete Avangard i Sarmat, obalni raketni sustav “Bastion” s nadzvučnim projektilima “Oniks” (izvozna modifikacija – “Jahont”).

Komentari

komentar





You may also like