SAD tvrdi da je ‘velika većina’ haubica isporučena Ukrajini

“Velika većina” od 90 topničkih oružja haubica uspješno je stiglo u Ukrajinu, objavio je Pentagon u petak, a prenosi Anadolu Agency. Osim toga, glasnogovornik John Kirby naveo je da je oko 60% od 144 tisuće komada streljiva za haubice isporučeno kijevskim snagama.

SAD obučava ukrajinske vojnike na topničkim sustavima, a do sada je više od 220 ukrajinskih vojnika završilo pripreme na haubicama M777, dok ih više od 150 nastavlja s obukom. Ostale obuke uključivale su radarski sustav protuzračne obrane AN/MPQ-64 Sentinel, na kojem je 15 ukrajinskih vojnika završilo obuku, a 60 drugih je završilo obuku na oklopnom transporteru M113, a njih 50 nastavlja obuku.

Pentagon je prošlog petka objavio da je započeo obuku ukrajinskih snaga na novim vojnim sustavima – uključujući haubice, radarske sustave i oklopna vozila – u američkim vojnim postrojenjima u Njemačkoj. Objava o provođenju obuke dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden u posljednja tri tjedna najavio preko 1,6 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini. Uz to, zatražio je od Kongresa dodatnih 20,4 milijarde dolara nove vojne i druge sigurnosne pomoći jer se postojeća sredstva ubrzano troše. SAD su Kijevu isporučile mnoštvo naoružanja za pomoć u borbi, uključujući dronove, protutenkovsko i protuzračno streljivo i teško topništvo. Paket koji je Biden zatražio u četvrtak uključuje dodatno topništvo, oklopna vozila, protuoklopne i protuzračne sustave, kao i “ubrzane kibernetičke sposobnosti i napredne sustave protuzračne obrane”.

Upitan koliko sredstava ostaje u onome što je poznato kao “ovlast za povlačenje sredstava”, ili kada američki predsjednik odobri korištenje vojne opreme iz postojećih američkih zaliha, Kirby je rekao da je ostalo oko 250 milijuna dolara.”Zato je predsjednik djelovao kako bi podnio nove dodatne zahtjeve tako da, ako Kongres može brzo reagirati na to, možemo održati ove ‘ovlasti za povlačenje’ bez prekida.”

Njemački znanstvenici: Obuka vojnika može se tretirati kao sudjelovanje u ratu





Komentari

komentar

You may also like