Šef Pentagona o sukobu NATO-a i Rusije

Američki ministar obrane Lloyd Austin izjavio je na saslušanju u odboru Predstavničkog doma američkog Kongresa kako smatra da Rusija neće poduzimati akcije koje će dovesti do izravnog uplitanja NATO-a u situaciju oko Ukrajine. Nitko ne želi vidjeti sukob između Ruske Federacije i saveza, kazao je Austin.

“Prema mom mišljenju, Rusija ne želi uključiti NATO (u sukob)”, kazao je šef Pentagona, navodeći kako rusko vodstvo ne želi ulaziti u takvu borbu. To će neminovno dovesti do toga da će se sukob razviti u potpuno drugačiju vrstu rata, koji ne treba ni Rusiji ni ikome drugome, kazao je Austin.

“Ako Rusija odluči napasti državu članicu NATO-a, to će promijeniti igru. Prema obvezi iz članka 5, NATO će vjerojatno odgovoriti kao koalicija u nekom obliku”, dodao je američki ministar obrane čije riječi prenosi i ruski medij RIA Novosti.

Ruska vojska ima samo 1,9 milijuna ljudi, rekao je šef Pentagona.

“Ruski nuklearni arsenal predstavlja ozbiljne izazove sada i u budućnosti”, zaključio je Austin.

Skrenuo je pozornost na činjenicu da održavanje strateške stabilnosti u svijetu zahtijeva od Washingtona stvaranje sigurnih i učinkovitih nuklearnih sposobnosti . Rusija i Kina trenutno predstavljaju najveće sigurnosne izazove za SAD, kazao je Austin. Pentagon također vidi prijetnju od Sjeverne Koreje, Irana i terorističkih skupina.





Danas se na temu Rusije u Washingtonu oglasio i zamjenik glavnog tajnika NATO saveza Mircea Geoana:

“Ne vidimo da Rusija danas ima vojnu sposobnost da učini bilo što neprijateljsko protiv NATO-a. Vidimo neku vrstu razboritosti od strane ruskih snaga suočenih s masivnim nagomilavanjem NATO-a na istočnom krilu”, rekao je Geoana.

Dodao je dodao da će “barem za sada” ruski vojni potencijal biti “značajno oslabljen” zbog sukoba u Ukrajini. “Govoreći o NATO saveznicima i teritoriju NATO-a, ne vidimo rizik za naš teritorij i stanovništvo”, kazao je dužnosnik Sjevernoatlantskog vojno-političkog saveza.





NATO će nastaviti podržavati Kijev, jer jača obranu zemalja saveza, ali će u isto vrijeme pokušati svesti na najmanju moguću mjeru rizike izravnog sukoba s Rusijom, ka zaoje Geoana dalje.

NATO ima odgovornost osigurati da se ovaj sukob ne prelije na teritorij Ukrajine, jer će to dovesti do veće patnje, smrti i veće nestabilnosti diljem svijeta, izjavio je Mircea Geoana.

Savez sada ne vidi protivnika u Kini, nastavio je zamjenik glavnog tajnika NATO-a. Ali modernizacija NR Kine, njene vojske, imat će posljedice za sve zemlje koje sudjeluju u sjevernoatlantskom savezu. “Kina nije protivnik NATO-a, ali njena vojna modernizacija, masivna ulaganja u nuklearne i hiperzvučne projektile, njena prisilna diplomacija ima sigurnosne implikacije za sve saveznike u NATO-u”, kazao je Geoane.

Na summitu u Madridu čelnici zemalja sudionica trebali bi odobriti novi strateški koncept saveza i odlučiti o pitanju povećanja prisutnosti na istočnom krilu.

Volodimir Zelenski i čelnici zemalja azijsko-pacifičke regije također su pozvani u Madrid.

Komentari

komentar

You may also like