Šef Pentagona: ruska invazija na Ukrajinu mogla bi pokrenuti utrku u nuklearnom naoružanju

Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi potaknuti autokrate diljem svijeta da se utrkuju u razvoju nuklearnog oružja, izjavio je u subotu američki ministar obrane Lloyd Austin, piše medij POLITICO.

Moskva je prijetila da će uporabiti taktičko nuklearno oružje protiv Ukrajine nekoliko puta u proteklih devet mjeseci, što je dovelo do bujice telefonskih poziva ovog mjeseca između američkih, europskih i ruskih dužnosnika koji pokušavaju ublažiti napetosti.

Dan prije nego što će otići na višednevno putovanje Indo-Pacifikom, Austin je oslikao turobnu sliku za svijet, aludirajući na scenarij u kojem će se autokrati utrkivati ​​u nabavci bombe ako Putin ne bude uspješno odbijen, piše dalje POLITICO.

“A to bi moglo pokrenuti opasnu spiralu širenja nuklearnog naoružanja”, kazao je šef Pentagona na Halifax International Security Forum-u.

Austin je nadalje upozorio da bi “Putin mogao ponovno pribjeći krajnje neodgovornom nuklearnom zveckanju oružjem” ako se rat oduži i ako ukrajinske snage nastave svoje uspjehe protiv ruskih snaga.

Pomoć u obrani Ukrajine u nacionalnom je interesu i da nema druge opcije nego pomoći u borbi Kijeva jer je malo vjerojatno da će uskoro doći do mirovnih pregovora, kazao je dalje Austin.

Komentari dolaze u kontekstu novog kruga raketnih pokusa Sjeverne Koreje, uključujući nedavno lansiranje interkontinentalne balističke rakete, poteza koji su ponovno potaknuli strahove da režim u Pjongjangu povećava domet i sofisticiranost svojih nuklearnih projektila arsenal. U isto vrijeme, međunarodni napori da se oživi iranski nuklearni sporazum su zapeli, a Iran je značajno proširio svoj nuklearni program.

Senator Jim Risch iz Idaha, prvi republikanac u senatskom Odboru za vanjske poslove, rekao je da se slaže s Austinovom procjenom, poglavito kada se ona odnosi na Iran. “Ako se Iranci dočepaju nuklearnog oružja, doći će do stampeda zemalja na Bliskom istoku i u drugim dijelovima svijeta koje misle da moraju imati nuklearno oružje da bi odgovorile”, rekao je. “To nije mala briga. To je velika briga.”

Nema naznaka da je Ukrajina spremna za pregovore s Rusijom, iako se ruske snage povlače na jugu Ukrajine, a ruski projektili napadaju civilnu infrastrukturu u cijeloj zemlji, isključujući svjetla, grijanje i vodu u Kijevu i drugim većim gradovima, piše dalje POLITICO.

Tijekom svog obraćanja u Halifaxu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je Moskva zatražila od Kijeva “kratko primirje”. Ali jedan od njegovih glavnih suradnika, šef predsjedničkog ureda Andriy Yermak, pojasnio je da Rusija nije izravno zatražila privremenu pauzu u borbama.

Najviši vojni dužnosnik NATO-a, adm. Rob Bauer, razmijenio je niz pisama tijekom ove godine sa šefom ruske vojske generalom Valeryjem Gerasimovim, kojeg je ruski general prekinuo prije nekoliko tjedana, Bauer je kazao za POLITICO na marginama događaja slijedeće:.

“Ne znam što je u njegovoj glavi, ali ako moram nagađati onda bih rekao da mu nije korisno da me kontaktira”, rekao je Bauer, dodavši da je Gerasimov zahtijevao da NATO prestane opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem. “On je zapravo rekao u svojoj posljednjoj komunikaciji da ne želi razgovarati dok NATO ne odustane” od potpore Ukrajini.

Bauer je naglasio da oružje i vojnu pomoć isporučuju Ukrajini pojedinačne zemlje članice NATO-a, ali da Kremlj to izjednačava s doprinosima samog saveza.

Rekao je da mu je Gerasimov u posljednjoj komunikaciji rekao: “ti si dio problema”, zaključuje svoj tekst POLITICO.

 

Komentari

komentar

You may also like