Šefica američke obavještajne službe o Rusiji i ukrajinskom sukobu

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno neće uporabiti nuklearno oružje; to je moguće samo ako on tu situaciju doživljava kao egzistencijalnu prijetnju ruskoj državi ili režimu, izjavila je ravnateljica američke nacionalne obavještajne službe (National Intelligence) Avril Haynes na saslušanju u Kongresu 10. svibnja.

Ovdje bismo na trenutak dodali nešto bitno: u profesionalnim obavještajnim analizama i izvješćima istih struktura za ključna politička tijela (prije svega izvršnu vlast) bilo koje zemlje nema mjesta terminima „vjerojatno“ ili „moguće“ – poglavito ne po pitanjima takve – po svijet egzistencijalne važnosti kakva je eventualna uporaba nuklearnog oružja. Pri takvim se „paušalnim“ opservacijama izvršnoj vlasti onda nije moguće postaviti bez nužnog minimiziranja potencijalno opasnih rizika. Konkretno, što za Bidenovu administraciju i njezine poteze može značiti obavještajni podatak da „Putin vjerojatno neće koristiti nuklearno oružje“. A što ako hoće?

Ali ostavimo sada to i radije pogledajmo što je dalje zanimljivog izjavila ravnateljica krovne američke obavještajne službe.

Prema njenom mišljenju, Rusija koristi “nuklearnu retoriku” kako bi spriječila SAD i druge zapadne zemlje od povećanja isporuke oružja Ukrajini.

“Ako Putin misli da SAD ignoriraju njegove prijetnje, mogao bi pokušati poslati signal Washingtonu… naredivši još jednu veliku nuklearnu vježbu”, sugerirala je Haynes, a njene riječi citira ruska agencija RIA Novosti.

Direktorica američke Nacionalne obavještajne službe također je kazala kako SAD još ne vide “izvediv pregovarački put” za rješavanje sukoba u Ukrajini, barem u kratkom roku. I Moskva i Kijev vjeruju kako mogu nastaviti vojno “napredovati”, kazala je Haynes.
U Ukrajini se u idućih mjesec-dva očekuju značajne borbe, a situacija će se razvijati sve nepredvidivijom i eskalirajućom putanjom, predviđa ona dalje.

Avril Haynes je na saslušanju u Kongresu izjavila i kako Sjedinjene Države bilježe pad prosvjednih aktivnosti u Rusiji, kao i dokaze o potpori građana vojnoj operaciji u Ukrajini.

“Znam da su mnogi od nas vidjeli prosvjede koji su izbili nakon invazije i gušenja istih koja su uslijedila u Rusiji, uključujući usvajanje zakona koji predviđaju vrlo značajne kazne u slučaju prosvjeda. Uočili smo da su se oni zapravo smanjivali”, kazala je.

Također je citirala ankete za koje je rekla kako “većina Rusa i dalje podupire specijalnu vojnu operaciju”. Ona tvrdi da je jedan od razloga tome bila “selektivnost informacija koje dopiru do stanovništva”.

Podsjećamo kako smo se na tematiku moguće ruske uporabe nuklearnog oružja danas ranije već osvrnuli kroz tekst britanskog Reutersa, u kojem se prenose riječi zamjenika ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandra Gruška na istu temu (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).

Rusija o mogućem nuklearnom udaru: sve je u našoj vojnoj doktrini
 

 

 

Komentari

komentar

You may also like