" /> U Rusiji počele strateške vježbe „Grom-2019“ | Geopolitika News

U Rusiji počele strateške vježbe „Grom-2019“

Rusija sukladno svojim strateškim planovima nastavlja s razvojem strateškog i taktičkog raketnog naoružanja. Tu je zadaću nedavno iznova naglasio i ruski predsjednik Vladimir Putin, s obzirom na povlačenje SAD-a i Rusije iz sporazuma o uništenju raketa malog i srednjeg dometa, ali i zbog sve većih nedoumica glede produljenja sporazuma između dviju država koji se odnosi na smanjenje strateškog ofanzivnog nuklearnog naoružanja (START-3“) koji istječe 2021. godine.

O svemu ovome svjedoči i današnja vijest o početku strateških vježbi ruske vojske „Grom-2019“. Tijekom vježbe izvršit će se 16 lansiranja krstarećih i balističkih raketa, pričemu će se lansiranje krstarećih raketa zračnog baziranja i zrakoplovnih navođenih raketa izvoditi na poligonima u četiri ruska vojna okruga – Zapadnom, Južnom, Centralnom okrugu – i u Sjevernoj floti.

Rakete koje će biti lansirane s kopna su: RSM-50 (SS-N-18), interkontinentalne rakete „Yars“ (SS-29) i balističke rakete „Sineva“ (SS-N-23). S morskih platformi u Barentsovom, Baltičkom, Crnom, Kaspijskom i Ohotskom moru bit će lansirane krstareće rakete pomorskog baziranja.

Za vježbe zrakoplovstva koristit će se 10 zračnih baza na čitavom ruskom teritoriju, a također će se koristiti i 213 lansera iz Raketnih vojski za strateške namjene, 105 zrakoplova od kojih i 5 strateških bombardera. U vježbi će sudjelovati 15 vojnih brodova i 5 atomskih podmornica – nositelja balističkih i krstarećih raketa.

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like