U Rusiji pokrenuta serijska proizvodnja interkontinentalnih raketa “Sarmat”

Rusija je pokrenula serijsku proizvodnju interkontinentalnih balističkih projektila RS-28 Sarmat pete generacije, izjavio je u srijedu, 23. studenog, u intervjuu za Rossiyskayu Gazetu Vladimir Degtjar, predsjednik ruskog Državnog svemirskog centra Makeev (podružnica Roskosmosa). Centar se bavi razvojem suvremenog vojnog naoružanja i poznat je, između ostalog, po razvoju podmorničkog interkontinentalnog raketnog sustava Bulava.

Degtjar je kazao kako je “raketni sustav Sarmat već je pušten u masovnu proizvodnju, opskrbljen potrebnim materijalima i proizvodnom opremom”.
Ta će raketa pomoći da se temeljito ojača obrambeni potencijal Rusije. Sljedećih 40-50 godina kompleks će postati pouzdana obrana države, služit će za nuklearno odvraćanje i biti jamstvo mira, kazao je čelnik ruske državne tvrtke.

Podsjetio je da je 20. travnja ove godine, Rusija prvi put lansirala raketu Sarmat, nakon čega je sustav prebačen u sastav Strateških raketnih snaga. Lansiranje je obavljeno s kozmodroma Plesetsk u regiji Arhangelsk. Bojeve glave za obuku pogodile su u zadano područje na poligonu Kura na Kamčatki.

Prošli tjedan, preciznije 18. studenog, zapovjednik ruskih Strateških raketnih snaga, Sergej Karakajev, izvijestio je o uspješnom završetku testiranja leta raketnog sustava Sarmat.

Sarmat je strateški raketni sustav s interkontinentalnom balističkom raketom. Zbog svojih karakteristika sposoban je savladati sva suvremena sredstva proturaketne obrane i smatra se oružjem s najvećim dometom u svijetu. Pripada klasi teških raketa na tekuće gorivo.

Raketa je golemih dimenzija:

  • dužina 35,3 metra,
  • promjer rakete 3 metra,
  • startna masa 201,8 tona,
  • brzina leta 20,7 mahova, odnosno 25.000 kilometara na sat,
  • najveći domet (pogotka) 18 000 kilometara,
  • snaga jedne nuklearne bojeve glave iznosi od 450 do 750 kilotona (ovisno o tome koliko raketa nosi bojevih glava: ako nosi do 10 bojevih glava onda su one snage 750 kt, a ako nose do 15 bojevih glava onda 450 kt). Za usporedbu, američka bomba bačena na japansku Hirošimu imala je snagu od 13 kilotona.

U svrhu njezinog stacioniranja koriste se podzemni silosi koji su služili i za čuvenu sovjetsku ICBM raketu Voevoda, proizvedenu krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, na samom sutonu SSSR-a i koja je još u funkciji.

Donedavni čelnik Roskosmosa Dmitrij Rogozin krajem travnja je izjavio da će raketni sustavi Sarmat prije svega biti stavljeni u službu na teritorij Zapadnog Sibira, u Krasnojarskom kraju i Uzhuru.

Rogozin je naglasio da su projektili Sarmat superiorniji u snazi ​​u odnosu na sva druga strateška oružja u svijetu i da im je glavna značajka njihov praktički neograničen domet: projektil je sposoban do cilja doletjeti i kroz Sjeverni i kroz Južni pol, izbjegavajući pri tom sve postojeće najsuvremenije proturaketne sustave.

Z. Meter: Rusi demonstrirali svoje ultimativno oružje „sudnjeg dana“

 

Komentari

komentar

You may also like