Ujedinjeno Kraljevstvo podržat će Ukrajinu s dodatnih 1,6 milijardi dolara

Ujedinjeno Kraljevstvo osigurat će dodatnih 1,3 milijarde funti (1,6 milijardi dolara) vojne potpore Ukrajini kako bi pomogla zemlji u obrani od ruskih snaga, rekli su dužnosnici u nedjelju, a prenosi Associated Press.

Očekuje se da će britanski premijer Boris Johnson, američki predsjednik Joe Biden i čelnici drugih zemalja G7 u nedjelju održati online razgovore s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o daljnjoj podršci. Sastanak, tvrdi se, pokazuje jedinstvo među zapadnim saveznicima na Dan pobjede u Europi, koji obilježava predaju nacističke Njemačke 1945. godine.

Financiranje, koje dolazi iz rezervi britanske vlade, uključuje 300 milijuna funti vojnog kompleta koje je premijer Boris Johnson obećao ranije ovog tjedna, kao što su radarski sustavi za gađanje ruskog topništva, oprema za ometanje GPS-a i uređaji za noćni vid. Britanska vlada saopćila je da je to najviša stopa vojne potrošnje Ujedinjenog Kraljevstva na sukob još od Iraka i Afganistana. Dužnosnici su naveli da će se Johnson sastati s britanskim tvrtkama za oružje kasnije ovog mjeseca kako bi razgovarali o povećanju proizvodnje kao odgovoru na potražnju stvorenu sukobom u Ukrajini. Johnson je izjavio da će britanska pomoć Ukrajini također pomoći u jačanju obrambenog gospodarstva Ujedinjenog Kraljevstva. Ujedinjeno Kraljevstvo već se obvezalo na oko 1,5 milijardi funti za Ukrajinu, uključujući humanitarnu pomoć i jamstva zajmova.

Dodajmo da Associated Press napominje da je hrvatski premijer posjetio Ukrajinu nakon izvješća da su ruske snage zarobile hrvatskog državljanina koji se borio u sastavu ukrajinskih snaga. Hrvatska vlada je u priopćenju istaknula da je posjet Andreja Plenkovića “izraz solidarnosti i potpore” s ukrajinskim vodstvom i narodom. “Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom i nastavlja nuditi političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću pomoć Ukrajini”, stoji u priopćenju.

 

Biden će s članovima G7 razgovarati o novim sankcijama za Rusiju





Komentari

komentar





You may also like