VOJNA ANALIZA: Hrvatska kupila ikone zrakoplovne industrije

Iako nitko ne vjeruje u njih, Dassaultovi sjajni zrakoplovi desetljećima dominiraju nebom

Nakon početnog podcjenjivanja, čemu je, uostalom, konkurencija izložila sve Dassaultove zrakoplove, Rafale se u borbenim djelovanjima u Libiji i operacijama protiv ISIL-a iskazao kao izuzetno sposoban borbeni stroj i dostojan nasljednik svojih predaka, što ga čini idealnim za Hrvatsku

Proizvođač borbenog zrakoplova Rafale, francuski koncern Dassault Aviation, ima svoju povijesnu pionirsku i gotovo avanturističku dimenziju privatnog poduzetništva na području zrakoplovne industrije. U stogodišnjem kontinuitetu postojanja od osnivača Marcela Blocha s početka prošlog stoljeća do danas, Dassault Aviation stvara vojne i civilne avione koji postaju ikone zrakoplovstva. Veliki dio financijski rizičnih projekata aviona proveden je na temelju privatnih ulaganja vlasnika tvrtke, kao što je glasoviti borbeni avion Mirage III, koji je poslije postao ponos francuske zrakoplovne industrije stekavši slavu u ratnim sukobima diljem svijeta.

Slijedeći duh svojih osnivača, Dassault od prvih poslijeratnih godina do danas uporno stvara zrakoplovne legende – od svojih prvih masovno korištenih mlaznih borbenih zrakoplova M.D. 450 Ouragan preko proslavljenih borbenih aviona Mystère i Mirage do današnjih Rafalea. Njihovi civilni poslovni i VIP mlazni avioni Falcon u svim svojim verzijama obilježili su povijest civilnoga zrakoplovstva.

Dug je popis borbenih zrakoplova koje je od 50-ih godina prošlog stoljeća do danas proizveo Dassault i koji su sudjelovanjem u oružanim sukobima i ratovima postali svjetski poznati i traženi proizvodi zrakoplovne industrije. Francuska je preko Dassaultovih borbenih zrakoplova već 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća ušla u uski krug država poznatih po vrhunskim i u ratnim uvjetima provjerenim borbenim avionima.

Već prvi Dassaultovi podzvučni zrakoplovi ravnih krila Ouragan iz 50-ih godina zajedno sa novijim i bržim Mystère IV strelastih krila u sastavu izraelskog i francuskog ratnog zrakoplovstva iskazali su se u trojnoj britansko-francusko-izraelskoj vojnoj intervenciji protiv Egipta 1956. godine nakon egipatske nacionalizacije Sueskog kanala. Ouragani i Mystère u borbi s egipatskim avionima MiG 15 sovjetske proizvodnje uspjeli su ostvariti apsolutnu zračnu premoć nad zonom Sueskog kanala i velikim dijelom egipatskog teritorija. Djelovanjem po ciljevima na tlu aviobombama i nevođenim raketnim zrnima nanijeli su značajne gubitke egipatskoj vojsci i praktički paralizirali otpor. Tek je američkom diplomatskom intervencijom zaustavljen francusko-britanski i izraelski vojni pohod, nakon čega su se francuske i britanske trupe, ranije iskrcane s brodova, pod zračnom zaštitom Dassaultovih i britanskih borbenih zrakoplova morale povući iz Sueskog kanala i ostatka egipatskog teritorija.





Opasne misije

Američkim, britanskim i sovjetskim mlaznim borbenim zrakoplovima koji su tijekom korejskog rata i poslije njega dominirali svijetom ratnog zrakoplovstva nakon Sueske krize kao ravnopravni suparnici pridružili su se tada i francuski borbeni zrakoplovi.

Arapsko-izraelski ratovi 1967. i 1973. godine stvorili su novu zrakoplovnu legendu – borbeni avion Mirage III. Po izbijanju trećeg arapsko-izraelskog rata 1967. godine, izraelsko ratno zrakoplovstvo razornim je zračnim udarima uz pomoć francuskih bombardera Sud Aviation Vautour, Dassaultovih borbenih zrakoplova Ouragana, Mystère IV, Super Mystère i novih nadzvučnih Dassaut Mirage III , potpuno uništilo egipatsko i sirijsko zrakoplovstvo na tlu. Tijekom zračnih udara na kopnene ciljeve svi raspoloživi Mirage III angažirani su u toj misiji osim jedne eskadrile izdvojene za zaštitu izraelskog zračnog prostora. Sljedećih dana izraelski Miragei posvetili su se progonu preživjelih arapskih zrakoplova. Od ukupno 58 uništenih arapskih borbenih zrakoplova u zračnim borbama tijekom sukoba čak 48 su srušili izraelski Miragei IIICJ.





Zračni udari paralizirali su egipatske snage na Sinaju koje su izraelskom kopnenom ofenzivom razbijene i protjerane sa Sinajskog poluotoka na zapadnu stranu Sueskog kanala. Nakon tog rata uz već dokazane Dassaultove Ouragane i Mystère stvorena je nova, širom svijeta slavljena, zvijezda zračnog ratovanja, borbeni zrakoplov Dassault Mirage III. Rana verzija Mirage III korištena u tzv. šestodnevnom ratu iz 1967. godine nosila je oznaku C, a zrakoplovi u sastavu izraelskog zrakoplovstva imali su i dodatnu oznaku J. Mirage IIIC, odnosno izraelske Mirage IIICJ sljedećih godina naslijedili su usavršeni modeli Mirage IIIE. Iz njega je pak, kasnije razvijena višenamjenska inačica jednako sposobna za djelovanja po ciljevima na kopnu i za zračne borbe poznata kao Mirage 5. Na temelju tog aviona Izrael je, koristeći američke motore kakvi se koriste u borbenim zrakoplovima F-4E Phantom, razvio svoje borbene avione slične originalnom Mirageu III. To je bio borbeni zrakoplov Nesher i njegova usavršena inačica Kfir verzija C2-C7, koji je ušao u veliku serijsku proizvodnju izraelske zrakoplovne industrije IAI. Na temelju Kfira, južnoafrička zrakoplovna industrija razvila je i proizvela svoje borbene zrakoplove tipa Atlas Cheetah.

Srušeni zrakoplovi

Nakon dokazivanja u borbama Miragei III i 5 prodavani su u velikom broju diljem svijeta. Tako su Mirage III raznih inačica u svome naoružanju imali osim Francuske (348 primjeraka) i Pakistan (89), Argentina (21), Australija (116), Brazil (27), Španjolska (30), Izrael (76), Libanon (12), Portugal (36), Južna Afrika (58), Švicarska (60), Ujedinjeni Arapski Emirati (18) i Venezuela (9).

Borbene avione Mirage 5, osim Francuske kupili su ili na drugi način pribavili Abu Dhabi (32), Argentina (23), Belgija (106), Čile (41), Kolumbija (18), Ekvador (6), Egipat (68), Gabon (11), Libija (110), Peru (41), Saudijska Arabija (54), Venezuela (25) i Zair (17). Izrael i Južna Afrika koristili su borbene zrakoplove izraelske proizvodnje IAI Nesher, koji su zapravo kopija Mirage 5.

Tijekom četvrtog arapsko-izraelskog rata 1973. godine izraelska flota Mirage III isključivo je bila angažirana u zračnim borbama. Pritom su imali gubitaka. Prema tvrdnjama dijela vojnih promatrača, Izrael je izgubio 23 Miragea III i Neshera dok izraelska strana tvrdi da ih je izgubila samo pet. No istovremeno izraelskim zrakoplovima Dassault Mirage IIICJ srušeno je 106 sirijskih i egipatskih zrakoplova, a još 140 neprijateljskih aviona srušili su izraelski zrakoplovi Nesher. Najveći izraelski zračni as Giora Epstejn sve svoje pobjede ostvario je leteći na Mirageima IIICJ i izraelskim verzijama Mirage 5, borbenim zrakoplovima Nesher.

Izraelski Mirage IIICJ sudjelovali su i prije ovoga rata u direktnom zračnom okršaju sa sovjetskim MiG-ovima 21 kojima su upravljali sovjetski piloti, koji su u sklopu operacije Kavkaz bili raspoređeni na egipatskom teritoriju u cilju zaštite egipatskog zračnog prostora. Na egipatskom teritoriju u ljeto 1970. godine bilo je raspoređeno više eskadrila MiG-ova 21 sa sovjetskim posadama.

Radi pariranja sovjetskoj sili koja se postavila u obranu egipatskog zračnog prostora, izraelski vojni vrh isplanirao je operaciju Rimon 20 koja je trebala namamiti sovjetske MiG-ove 21 u zasjedu, zadati im udarac i time uspostaviti barem djelomičnu ravnotežu snaga.

Misteriozna bitka

Dana 30. srpnja 1970. godine operacija Rimon 20, svojevrsna zasjeda za sovjetske MiG-ove 21 započela je napadom četiriju izraelskih Phantoma na egipatsku radarsku postaju u zoni Kanala. Phantomi su svojom taktikom i komunikacijom između pilota simulirali izraelske podzvučne zrakoplove Skyhawk. Prema podacima radara i prislušne službe, egipatsko zapovjedništvo i sovjetski savjetnici zaključili su da je riječ o izoliranom napadu Skyhawka. Istovremeno, radari kojima je upravljalo sovjetsko osoblje registrirali su let dvaju izraelskih borbenih zrakoplova Mirage III CJ na velikoj visini, očigledno angažiranih na izvidničkim zadaćama. To su potvrdili i razgovori izraelskih pilota koji su prisluškivani.

Dva izvidnička Miragea bez ozbiljnog oružja bila su slastan plijen kojem je bilo teško odoljeti. Za njihovo presretanje i uništavanje podignuto je ukupno 20 MiG-ova 21 kojima su upravljali sovjetski piloti. Prva skupina od 16 MiG-ova 21 približila se izraelskim Mirageima i tada su utvrdili da su izraelski zrakoplovi letjeli u formaciji koja je stvarala radarsku sjenu za još dva Miragea III. Na svoje iznenađenje, sovjetski piloti tako su pred sobom umjesto dva izvidnička Miragea ugledali četiri za zračnu borbu potpuno naoružana i spremna Miragea. “Vidim četiri izraelska lovca”, bile su posljednje riječi zapovjednika prve četvorke MiG-ova 21 koja je pristigla. Nakon toga Izraelci su se ubacili u radijsku komunikaciju i na ruskom slali kontradiktorne i zbunjujuće zapovijedi. U međuvremenu, pristigla su i ona četiri Phantoma koja su glumila Skyhawke, a s izraelske strane kanala doletjela su maksimalnom brzinom još četiri Miragea III. Iz izraelskih zrakoplova otvorena je raketna i topnička vatra po sovjetskim MiG-ovima 21. Sovjetski piloti uspjeli su se prebaciti na otvorenu frekvenciju, pregrupirati se i krenuti u izvlačenje iz borbenog kontakta, ali su se u tom trenutku našli pod raketnim napadom Phantoma koji su ispaljivali rakete zrak-zrak. Nakon gubitka pet MiG-ova 21 general Dolnikov, zapovjednik 18. specijalne grupe, zapovjedio je sovjetskim pilotima napuštanje bojišnice.

U isto vrijeme zapovjednik izraelskog zrakoplovstva Mordechai Hod, organizator i voditelj operacije Rimon 20, zapovjedio je svojim pilotima povlačenje iz borbenog kontakta i povratak u bazu. Izričito je zabranio progon preostalih MiG-ova.

Zračni boj trajao je samo šest minuta. Posljednja četiri MiG-a 21 koja su doletjela u borbenu zonu mogla su vidjeti samo dim nastao od eksplozija uništenih MiG-ova.

Falklandski sukob

Za odigranu zračnu bitku u kojoj su blistavu ulogu odigrali Dassaultovi Mirage IIICJ javnost, dakako, nije znala, ali su detalje svega što se događalo znale vojne obavještajne službe, vojni analitičari i zrakoplovni stručnjaci cijeloga svijeta. Izraelska operacija Rimon 20 i djelovanja u arapsko-izraelskim ratovima 1967. i 1973. godine, kao i u indijsko-pakistanskom ratu 1971. godine, proslavila su i širom svijeta prodala borbene zrakoplove Mirage III. Miragei III svoje borbene sposobnosti pokazali su i tijekom Falklandskog rata 1982. godine. Argentinsko zrakoplovstvo svojim borbenim zrakoplovima Mirage IIIEA napadalo je britansku flotu u zoni Falklandskog otočja, daleko od argentinskoga kopna.

Miragei su djelovali na samoj granici operativnog radijusa tako da su se u zoni borbenog djelovanja prije povlačenja u matične baze mogli zadržati samo pet minuta. Korišteni su uglavnom za zaštitu argentinskih borbenih zrakoplova A-4 Skyhawk koji su običnim nenavođenim aviobombama napadali britanske brodove. Jednog Miragea srušio je britanski borbeni zrakoplov Harrier samonavođenom raketom AIM-9L Sidewinder, a drugi je uništen prijateljskom vatrom s tla kada je, ostavši bez goriva, pokušao sletjeti na pistu u Port Stanleyu koju je u svojim rukama držala argentinska vojska.

Među proslavljenim Dassaultovim borbenim avionima svakako je i Dassault-Breguet Super Étendard. Argentina je između kolovoza i studenoga 1981. godine od Francuske primila pet Super Étendarda i svega pet protubrodskih raketa Exocet, koje se ispaljuju s tog tipa borbenog zrakoplova. Argentina je inače naručila 14 Super Étendarda i veći broj raketa Exocet, ali je do početka Falklandskoga rata između Argentine i Velike Britanije 1982. godine Francuska uspjela isporučiti samo pet zrakoplova i pet raketa. Argentinski Super Étendardi naoružani raketama Exocet bili su raspoređeni u 2. eskadrili pomorskog zrakoplovstva stacioniranoj u zračnoj bazi Rio Grande u Ognjenoj zemlji.

Skupe rakete

Prvi pokušaj napada Super Étendarda na britansku flotu zbio se 2. svibnja 1982. godine, ali se od njega odustalo zbog problema s punjenjem goriva u letu, no 4. svibnja dva Super Étendarda vođena pomorskim izviđačkim zrakoplovom dalekog dometa P-2H Neptunom uspjela su se približiti britanskim ratnim brodovima. Svaki Super Étendard lansirao je po jednu Exocet raketu na britanski razarač HMS Sheffield, koji je pogođen i kasnije potonuo. Dana 5. svibnja dva Super Étendarda dvjema raketama Exocet pogodila su britanski trgovački brod angažiran u ratnoj operaciji Atlantik Conveyor koji je nosio nekoliko helikoptera i zalihe za britansku flotu. Brod je nekoliko dana poslije potonuo tijekom spašavanja. Dana 30. svibnja dva Super Étendarda jedinom preostalom argentinskom Exocet raketom u pratnji četiriju Skyhawka naoružanih nevođenim bombama od 500 kilograma napali su britanski nosač aviona HMS Invincible. Nosač je preživio napad, a prema nekim izvješćima protuzračni projektil tipa Sea Dart ispaljen sa HMS Exetera uspio je srušiti Exocet u letu prema cilju.

Avione Super Étendard koristio je i Irak tijekom tzv. tankerskog rata u Perzijskom zaljevu. Super Étendardi raketama Exocet napadali su iranske tankere s naftom. Dosta ciljeva je pogođeno, no odnos vrijednosti ispaljenih sofisticiranih skupih raketa i sati avionaleta Super Étendarda bio je u neskladu s pričinjenom štetom.

Među borbene avione koji su pronosili ime tvrtke Dassault Aviation ubraja se i Mirage F-1, koji je isporučen velikom broju država i koji je uspješno sudjelovao u mnogim oružanim sukobima i ratovima. Koristili su ga Francuzi i Libijci u Čadu, Francuzi u Pustinjskoj oluji i Afganistanu, Ekvador u ratnom sukobu protiv Perua, Južnoafrička Republika u Namibiji i Angoli, Maroko u borbama protiv snaga Polisarija u zapadnoj Sahari i Libijci tijekom libijskog građanskog rata 2011. godine. Irak je u periodu od 1981. do 1989. godine od Francuske kupio i primio ukupno 106 posebno modificiranih Mirage F-1EQ i 15 F-1BQ sposobnih za nošenje i ispaljivanje raketa Exocet. Isporučeni Dassaultovi Miragei F-1 Iraku korišteni su masovno u iračko-iranskom ratu i u svim ratovima koje je Irak vodio do konačnog poraza 2003. godine nakon američke i savezničke vojne intervencije.

Sposoban avion

Dassault Aviation dizajnirao je i proizveo i prve superzvučne bombardere za francuske strateške nuklearne snage tipske oznake Mirage IV. Bili su naoružani nuklearnim bombama i u funkciji francuskog nuklearnog arsenala bili su do 1996. godine, a 2005. godine povučeni su iz naoružanja.

Borbeni zrakoplov Dassault Rafale prirodni je i logični slijednik slavnih borbenih zrakoplova koje je proizvela tvrtka Dassault. Nakon početnog podcjenjivanja, čemu je, uostalom, konkurencija izložila sve Dassaultove zrakoplove, Rafale se u borbenim djelovanjima francuskog zrakoplovstva u Libiji i operacijama protiv ISIL-a iskazao kao izuzetno sposoban borbeni stroj i dostojan nasljednik svojih slavnih predaka. Njegove sposobnosti nisu ostale nezamijećene, pa su ga za svoja zrakoplovstva, osim Francuske, odabrali Egipat, Katar, Indija i Hrvatska.

Dassault Aviation s europskim partnerima, prije svega Njemačkom i Španjolskom, nastavlja svoju ulogu jednoga od predvodnika europske zrakoplovne industrije uključivanjem u projekt razvoja europskog zrakoplova šeste generacije poznatog kao Future Combat Air System ili FCAS.

Komentari

komentar

You may also like